Агенцията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) предупреди потребителите

Агенцията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) предупреди потребителите ...

Пиенето не белина не лекува рак нито нещо друго.


Агенцията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) предупреди потребителите да не пият разтвори с белина, които се продават като лекове за аутизъм, рак, ХИВ/СПИН и други заболявания, пише “Ню Йорк таймс“. 

Това е последният пример за това как здравните власти понякога трябва да насочват науката срещу дезинформацията в интернет, който редовно служи като платформа за погрешни медицински съвети и недоказани твърдения за пробиви.

В изявление в понеделник FDA напомни, че е предупредила хората да не пият избелващи продукти още през 2010 година, но сега е принудена да го направи отново, защото продуктите продължават да се рекламират в социалните медии и да се продават онлайн от независими дистрибутори, а наскоро агенцията е получила нови съобщения за хора, които са се разболели.

От FDA предупреждават, че поглъщането на тези продукти е равносилно на пиенето на белина. “Потребителите не трябва да използват тези продукти, а родителите не трябва да ги дават на децата си по някаква причина“, предупреждава агенцията. Изявлението на FDA се отнася до няколко продукта, които съдържат разтвор на натриев хлорид и дестилирана вода с инструкции за потребителите да добавят лимонена киселина, която ги превръща в мощно избелващо средство.

Но такива твърдения са “неверни“ и “опасни“, казва агенцията и съветва тези, които пият такива продукти, да спрат веднага.

Източник: mediapool.bg