Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК) да бъде определена

...
Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК) да бъде определена
Коментари Харесай

Предлагат Агенцията по геодезия и кадастър да е обект със стратегическо значение

Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК) да бъде избрана за обект със стратегическо значение. Това планува квалифициран от Министерството на районното развиване и благоустройството план за допълнение на държавно разпореждане, с което се дефинират стратегическите обекти и действия. Проектът на нормативния документ е оповестен за публично разискване.

 © https://www.cadastre.bg/
Основна задача на АГКК е основаването на кадастралната карта и кадастралните регистри в дигитален тип за територията на цялата страна, поддържането им в настоящо положение и обезпечаване на съществени кадастрални данни за потребностите на планирането, капиталовото планиране, построяването на инфраструктурни обекти, решаването на проблеми при бедствия, запазване на околната среда, при осъществяване на покупко-продажби с недвижими парцел, действия по директивата INSPIRE според Закона за достъп до пространствени данни и други.

Всички те са напълно подвластни от действието на осведомителните системи на кадастъра - Интегрираната осведомителна система за кадастър и заможен указател и Кадастрално-административната осведомителна система, които би трябвало да дават отговор на актуалните условия, на Географска информационна система системите за даване на данни и електронни услуги, както и на измененията в нормативната уредба. Чрез двете осведомителни системи АГКК извършва и отговорностите си по внедряване на електронното ръководство, даване на електронни услуги и основаване на предпоставки за автоматизиран междурегистров продан.

С увеличение на покритието на страната с кадастрална карта и кадастрални регистри, което сега е 84 %, и с измененията в Закона за кадастъра и имотния указател, които влязоха в действие от 22 август, доста ще се усилват и потребителите на електронни услуги. Това основава причина за риск за естественото действие на осведомителната система, което допуска нуждата от въвеждането на избрани защитни ограничения.

Включването на организацията в единния лист за установяване на стратегическите обекти и действия, които са от голяма важност за националната сигурност, ще докара до предотвратяването на отрицателни последствия за АГКК и за потребителите на кадастрални услуги, произлизащи от неналичието на осведомителни системи на кадастъра със съответните функционалности.

Проектът на разпореждане е оповестен в Портала за публични съвещания, в раздел „ Проекти на нормативни актове “ в интернет страницата на Министерство на регионалното развитие и на уеб страницата на Агенцията по геодезия, картография и кадастър.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР