Агенцията по безопасност на храните е иззела над 109 тона

...
Агенцията по безопасност на храните е иззела над 109 тона
Коментари Харесай

Над 540 тона пилешко месо е внесено у нас от полския производител

Агенцията по сигурност на храните е иззела над 109 тона инфектирано пилешко месо от Полша, открито в наличност. Това разгласи министърът на земеделието Десислава Танева. Общото количество импортирано в страната от същия производител е над 540 тона. По думите на Танева, ведомството не е уведомило навреме потребителите за интернационалния сигнал за болест със салмонела, тъй като месото не е артикул за директна консумация.

 © АРХИВ
Първите сигнали за инфектирано пилешко месо със салмонела от Полша са получени през март тази година. Оттогава до момента по европейската известителна система са пристигнали общо 17 сигнала към България, 15 са за един и същи полски производител.
Десислава Танева, министър на земеделието и храните: Това, което БАБХ е направила след приемането на сигналите, е инспекция по хранителната верига за наличия на този артикул, птиче охладено месо с генезис Полша в мрежата и към 109 тона на открити известия са конфискувани.
Заразено месо е намерено и при български производители.
Десислава Танева, министър на земеделието и храните: България в лицето на БАБХ, също организира национална мониторингова стратегия и по нея са направени 400 проби, една част в кланици, друга част в производители и също са открити позитивни проби, в кланиците две, в преработватели 12 и тези проби не са пуснати до пазар.
По закон обаче, министерството не може да оповестява имената на производителя със инфектирано месо и на преработвателни предприятия и търговци, които са го купили, изясни Танева.
Десислава Танева, министър на земеделието и храните: Нито един кг от охладеното пилешко месо не е влезнало за консумация от потребителя, респективно за покупка от потребителя, то е било закупено от разнообразни оператори, които го дават за съответна преправка.
Част от пилешкото месо е купено от продавачи на дюнери да вземем за пример, които пекат месото. Салмонелата не е термично устойчива и се унищожава на температура над 70 градуса.
Сергей Иванов, Асоциация дейни консуматори: При всички случаи Агенцията по храните закъсня фрапантно с предизвестията, най-вероятно е закъсняла и както те си го признаха, с изтеглянето на храните. Клиентите няма по какъв начин да знаят месото, което са консумирали от коя партида е, дали е тъкмо полската инфектирана партида, за жалост, клиентите няма по какъв начин да знаят това нещо.
Министър Танева обаче изясни, че при положение като този с полското месо не е належащо известяван на потребителите.
Десислава Танева, министър на земеделието и храните: Когато е както в този момент случая с охладеното пилешко месо, то постоянно се употребява след преправка, когато се унищожава какъвто и да е риск, въпреки и най-малък и не се осведомят потребителите.
От Агенцията по храните сега вършат проби на всички партиди пилешко месо, които се внасят от Полша у нас от същия производител.
 Пилешкото месо със салмонела е било модифицирано в салами по магазинната мрежа Пилешкото месо със салмонела е било модифицирано в салами по магазинната мрежа
Близо 100 тона пилешко месо от Полша, инфектирано със салмонела и модифицирано като салами, са стигнали до българския пазар, оповестиха от Агенцията по без...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР