Агенцията отбелязва, че визитата, отразена слабo от саудитските медии, е

...
Агенцията отбелязва, че визитата, отразена слабo от саудитските медии, е
Коментари Харесай

Посещението на Блинкън в Саудитска Арабия бе помрачено от напрежението в двустранните отношения

Агенцията отбелязва, че визитата, отразена слабo от саудитските медии, е станала в миг на влошени връзки, макар устрема на Съединени американски щати да намерят решение на разногласията в разнообразни сфери - от цените на петрола през правата на индивида до отварянето на Саудитска Арабия към Иран.

Блинкън е вторият почитан представител на американските управляващи, посетил най-близкия стратегически съдружник на Вашингтон в Близкия изток в границите на по-малко от месец, след съветника в Белия дом по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан на 7 май, напомня Българска телеграфна агенция.

Срещите на държавния секретар на Съединени американски щати с престолонаследника на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман, който де факто ръководи кралството, както и с външните министри на страните от Съвета за съдействие в Залива, останаха на назад във времето по вътрешните страници на саудитските вестници " Ал Уатан " и " Оказ ".

Блинкън и Бин Салман имаха " открити, откровени " диалози в продължение на час и четиридесет минути и разискаха тематики, измежду които бе спорът в прилежащ Йемен, войната в Судан, Израел и правата на индивида, заяви представител на американските управляващи.

Полуофициалният саудитски англоезичен ежедневник в. " Араб нюз " отрази казаното от Блинкън по време на срещите му в централата на Съвета за съдействие в Залива, в това число във връзка с Йемен, само че не загатна за устрема на американската дипломация към нормализиране на връзките сред Саудитска Арабия и Израел.

" Споделяме уговорката за понижаване на израелско-палестинското напрежение, за поддържане на небосвод на вяра и работа за реализиране на двустранно решение ", сподели държавният секретар на Съединени американски щати в речта си пред външните министри на страните от Съвета за съдействие в Залива, базирайки се на устрема на палестинците да основат своя страна на териториите, окупирани от Израел след войната в Близкия изток през 1967 година.

" Сътрудничим си също по този начин с страните в района за да бъде разширено и задълбочено нормализирането на връзките с Израел ", добави той.

Саудитска Арабия, която има мощно въздействие и където се намират двете най-големи светини за почитателите на исляма, устоява на мощния напън от страна на Съединените щати да признае Израел. Рияд счита, че първо би трябвало да се реши въпроса за основаването на палестинска страна, отбелязва Ройтерс.

Саудитска Арабия възвърне през април своите дипломатически връзки с Иран - неин основен районен противник и върл зложелател на Израел. Това стана в сходство със съглашение, което бе подписано с посредничеството на Китай, напомня Ройтерс.

През последния ден от тридневната си аудиенция в Саудитска Арабия през днешния ден държавният секретар на Съединени американски щати се срещна и с външния министър принц Файсал бин Фархан Ал Сауд.

Съединените щати не карат никого да избира сред тях и Китай, увери Блинкън, представен от Франс прес.

" Ние просто се опитваме да демонстрираме изгодите от партньорството с нас и позитивния план, който предлагаме ", посочи държавният секретар на Съединени американски щати.

Главният съперник на Вашингтон - Пекин ускори своите търговски и дипломатически връзки в Близкия изток - район, който обичайно е под американско въздействие, и даже издейства неотдавнашното доближаване сред двата огромни противника там - Иран и Саудитска Арабия, отбелязва Агенция Франс Прес.

Саудитският външен министър предвижда, че връзките сред неговата страна и Китай " евентуално ще се засилят ", само че в това време акцентира, че Рияд ще поддържа " солидно партньорство в региона на сигурността със Съединените щати ".

" Не съм склонен с тази игра с нулев резултат. Всички може да имаме голям брой партньорства и задължения, какъвто е казусът със Съединените щати ", посочи Файсал бин Фархан.

Блинкън изрази убеденост, че напъните на Саудитска Арабия да се модернизира ще бъдат по-успешни, в случай че ултраконсервативното кралство усъвършенства ситуацията с човешките права, съобщи Ройтерс.

Обсъдих със саудитските управляващи съответни случаи със арестувани в страната жители на Съединени американски щати, означи той, без да даде детайлности.

Бин Фархан сподели, че Саудитска Арабия би приветствала американска помощ за насърчаване на своя нуклеарна стратегия за цивилни цели. Но " има други, които наддават ", добави в това време той, представен от АП, очевидно имайки поради Русия.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР