Aгенция за онлайн маркетингови проучвания JTN проведе национално-представително проучване в

...
Aгенция за онлайн маркетингови проучвания JTN проведе национално-представително проучване в
Коментари Харесай

Според проучване 65% от потребителите тази година ще пазаруват по-разумно за Коледа

Aгенция за онлайн маркетингови изследвания JTN организира национално-представително изследване в интервала 7-10 декември за трендовете в потребителското държание във връзка с коледното извършване на покупки в изискванията на COVID-19. Целта му е да набележи съществени промени в държанието и настройките на купувачите.

Резултатите демонстрират, че над 60% от акетираните към момента са обезпокоени от изключителната епидемиологична конюнктура като най-разтревожени са хората сред 45г и 54г в София. Повече от половината запитани мислят, че ограниченията би трябвало да бъдат по-строги поради обстановката, а 64% считат, че е трябвало те да бъдат въведени по-рано. Повечето от интервюираните са показали, че са съгласни с потреблението на персонални защитни средства (маски, стерилизация, обществена дистанция), работата от вкъщи, както и анулацията на почивки и екскурзии.

По отношение на идните празници, потребителите споделят, че са станали по-рационални и по-силно ценово чувствителни. Признават, че тази година ще купят по-евтини дарове и ще подготвят по-скромна празнична почерпка за околните си, тъй като чакат финансовото им състояние да се утежни в допълнение в бъдеще. Над 60% усещат по-слабо или никакво коледно въодушевление, а 54% споделят, че новите ограничавания са трансформирали напълно проектите им за превозване на празниците.

Сред най-предпочитаните видове магазини за коледната софра остават огромните вериги хипермаркети/супермаркети, следвани от дребните квартални магазини и пазарите. Най-често потребителите влизат във физически магазин за хранителни артикули от първа нужда (91%). Резултатите недвусмислено демонстрират, че потребителите избират по-скоро да пазарят във дребни кварта магазини за сметка на огромните вериги. Стоки като техника (31%), облекла и обувки (30%) и козметика (24%) интервюираните избират да купуват от онлайн магазини, макар че повече от половината запитани са показали, че мислят, онлайн търговците ползват лъжливи или подвеждащи тактики преди празниците.

90% от запитаните ще употребяват заплатата си или спестяванията си, с цел да закупят коледни дарове и единствено 2% ще изтеглят заем за задачата. Повечето от запитаните консуматори са отделили бюджет сред 100 и 250 лева за коледни дарове и за не повече от четирима индивида, а 4% няма да купуват никакви дарове. Петте най-популярни категории дарове са козметика (36%), детски играчки (34%), облекла и обувки (32%), книги (32%) и техника (31%).

Повечето от потребителите споделят, че ще прекарат Коледа в най-тесен фамилен кръг и считат да посрещнат Нова година у дома, а 4% от запитаните ще отбележат празниците сами. Ако всички ограничавания отпаднат след 21 декември, 42% споделят, че ще честват с другари, 36% биха пътували или отишли на отмора, а 26% - в ресторант или заведение.

Проучването е извършено измежду 600 мъже и дами на възраст 18-74 години, уравновесени, по отношение на национална представителна извадка по пол, възраст, местопребиваване и размер на обитаемото място. Теренната работа е била 7-10 декември, с онлайн потребителски панел JTN Panel, по методологията CAWI (Computer Assisted Web Interviewing). Всички набрани данни са верифицираци с технологично-аналитичния способ Field Detective, лична разработка на JTN и водеща система в областта на CAWI изследванията.

От 2007 година JTN предлага на клиентите си композиция от персонализирани решения, експертни знания и непрекъснато усъвършенстващи се процедури за качество на данните, обезпечено от патентовани технологии. През 2020г. JTN разшири продуктовата си гама като част от цялостната актуализация на идентичността на компанията и отражение на непрекъснатите старания да дава най-хубавото в света на технологиите, които интензивно слушат потребителския глас и дават потребни заключения на бизнеса.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР