Агенция „Пътна инфраструктура“ води разговори със Столичната община относно въвеждането

...
Агенция „Пътна инфраструктура“ води разговори със Столичната община относно въвеждането
Коментари Харесай

АПИ и Столична община умуват въвеждането на пътни такси за Северната тангента

Агенция „ Пътна инфраструктура “ води диалози със Столичната община по отношение на въвеждането на пътни такси за използването на Северната скоростна дъга. Въпросът ще бъде разискван на среща през днешния ден сред представители на двете страни.

Срещата има за цел на посочи водачите на леки коли, ползващи тангентата за бърза връзка сред северозападните и югоизточните квартали на столицата да не бъдат ощетени. И до момента в който мнението на общината е, че такси за столичани не би трябвало да се вкарват, то съгласно пътната организация по елементи от Околовръстния път като Северната дъга, която е свързващата пътна артерия за директния трафик от автомагистралите „ Хемус “, „ Тракия “, „ Струма “, такси би трябвало да има поради преминаващите тежкотоварни коли.

От организацията напомнят, че пътната такса е наложителна, когато транспортното средство напуща обитаемото място и продължава по сектор от републиканската пътна мрежа. За общинската пътна мрежа винетка не е нужна.

Кметът на регион „ Нови Искър “ Даниела Райчева разяснява пред БНР, че хиляди хора са почнали подписка срещу нуждата от винетка за прекосяване на Околовръстен път, когато в региона за малко са се появили табели за нуждата от винетки:

„ Наистина напрежението беше толкоз огромно. Проведохме диалози с Агенция „ Пътна инфраструктура “, с кмета на София госпожа Фандъкова се видяхме и разговаряхме… Нашето изрично мнение и мнение е, че за всички пътища, които са в границите на Столична община не би трябвало да се заплаща винетка. След извършените тогава диалози табелите бяха отстранени. Смятахме до през вчерашния ден, че този въпрос е решен.

Не съм съгласна по отношение на табелата „ София “, тъй като в последна сметка регион Нови Искър и всичките региони, които сме от външната страна на Околовръстния път и на Северната скоростна дъга сме в административните граници на Столична община. Ние сме в границите на града. За нас не е редно столичани да заплащат винетка, с цел да могат да се придвижват по пътищата, които ги водят до работното им място в границите на столицата “.

Райчева е уверена, че просто би трябвало да се избере най-правилното място, на което се реализира надзор за винетка. В предаването „ Преди всички “ по „ Хоризонт “ разяснява и научен проблем на автомобил с пернишка регистрация:

„ Хората, които пътуват от Перник и влизат в София е ясно, че би трябвало да имат винетка. Но в случай че една кола с пернишка регистрация е била в София от предходната година годишна с платена винетка, само че тази година се движи единствено в границите на града, то за рамките на столицата не би следвало да има винетка. Тя няма да употребява други междуобщински пътища “.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР