Агенция „Пътна инфраструктура“ внася сигнал в прокуратурата срещу собственика на

Агенция „Пътна инфраструктура“ внася сигнал в прокуратурата срещу собственика на ...

Прокуратурата ще разследва фирмата за вторични суровини заради пожара при Дупница.


Агенция „Пътна инфраструктура“ внася сигнал в прокуратурата срещу собственика на предприятието за преработка и изкупуване на вторични суровини, чийто складирани отпадъци предизвикаха на 13 август пожар в близост до АМ „Струма“ край Дупница, съобщиха от АПИ.

От там информират, че преминаването в участъка от автомагистрата между пътен възел „Дупница“ и пътен възел „Бобошево“ остава ограничено в двете посоки. Трафикът се пренасочва по обходен маршрут от пътен възел „Дупница“ по път I-1 (E-79) до пътен възел „Бобошево“ на АМ „Струма“ и обратно.Още по тематаПожар в склад на Jim Beam унищожи 40 000 барела бърбънПореден случай на пожар на кола на Tesla

На надлеза, който беше обхванат от пожара на сметището, ще бъде направен обстоен оглед от екип от специалисти на Института по пътища и мостове в АПИ и на строителя. Ще бъдат обследвани стълбовете на съоръжението, ригели, фуги, греди и лагери.

Първоначалният анализ ще бъде готов до края на деня. Въз основа на него ще се реши дали преминаването по съоръжението остава ограничено и какви ремонтно-възстановителни дейности ще е необходимо да се предприемат за безопасното преминаване по моста в района на пожара.

След като е ясно какви мерки трябва да се изпълнят и има количествено-стойностна сметка, АПИ ще предяви иск към собственика на предприятието за преработка и изкупуване на вторични суровини, направил нерегламентираното сметище и предизвикало пожара.

Умишленият палеж е много трудно доказуем. Също така установяването на извършителите коства много усилия на органите на реда. Това обясни в ефира на Bulgaria ON AIR президентът на Националния синдикат "Огнеборец" Венцислав Станков. Според него над 90% от пожарите в горите са причинени от човешка небрежност.

"Над 90-95% процента от пожарите в горските масиви се дължат на човешка небрежност. Това обаче е трудно доказуемо. В закона има предвидени наказания, но извършителите се установяват трудно. Има голям брой произшествия в сметища, които обработваме. Недопустимо е леснозапалими материали да се съхраняват под магистрала" разясни Станков.

Президентът на синдикат "Огнеборец" също така заяви, че проблемите с екипировката, личния състав и техниката продължават. Станков призна, че е възможно той и колегите му да излязат на протест, ако в бюджета за догодина на са предвидени повече средства за пожарникарите.

"Хеликоптерът, който беше снабден със система за гасене на пожари претърпя инцидент и сега не лети. За пожарникарите няма ден и нощ, ние работим постоянно. Очакваме бюджета за следващата година и ако финансовият ресурс не е достатъчен може да се стигне и до протести", предупреди пожарникарят.

Повече от коментара на Венцислав Станков вижте във видео материала.гледано: 32   Още видеоРейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг 50 гласа

Източник: investor.bg