Агенция „Пътна инфраструктура“ внася сигнал в прокуратурата срещу собственика на

...
Агенция „Пътна инфраструктура“ внася сигнал в прокуратурата срещу собственика на
Коментари Харесай

АПИ дава на прокуратурата фирмата, чиито отпадъци причиниха пожара на Струма

Агенция „ Пътна инфраструктура “ внася сигнал в прокуратурата против притежателя на предприятието за преправка и изкупуване на вторични първични материали, чийто складирани боклуци провокираха пожар на 13 август наоколо до Автомагистрала „ Струма “ край Дупница.

От пресцентъра на ведомството оповестяват, че прекосяването в сектора от автомагистралата сред п. в. „ Дупница “ и п. в. „ Бобошево “ остава лимитирано в двете направления. Трафикът се пренасочва по обходен маршрут от п. в. „ Дупница “ по път I-1 (E-79) до п. в. „ Бобошево “ на Автомагистрала „ Струма “ и назад.

Предстои на надлеза, който беше обзет от пожара на сметището, през днешния ден да бъде изработен обширен оглед от екип от експерти на Института по пътища и мостове в АПИ и на строителя.

Ще бъдат обследвани стълбовете на оборудването, ригели, фуги, греди и лагери. Първоначалният разбор ще бъде подготвен до края на деня. Въз основа на него ще се реши дали прекосяването по оборудването остава лимитирано и какви ремонтно-възстановителни действия ще е належащо да се подхващат за безвредното прекосяване по моста в региона на пожара.

След като е ясно какви ограничения би трябвало да се изпълнят и има количествено-стойностна сметка, АПИ ще предяви иск към притежателя на предприятието за преправка и изкупуване на вторични първични материали, направил нерегламентираното бунище и провокирало пожара.

Във вторник към 17.20 часа се възпламениха чували в склад на предприятието за вторични първични материали "Феникс Дупница ". Пожарът избухна в купища полиетиленови отпадъци, складирани под мост на аутобана. Пред БНР притежателят на компанията за вторични първични материали Кольо Илиев признава, че не е било редно полиетиленовите боклуци и опаковки от медикаменти да бъдат съхранявани под моста на автомагистралата. “Полиетиленовият боклук трябваше да отидe за изгаряне в Топлоелектрическа централа “Бобовдол “, споделя Илиев.

В сряда Илиев съобщи пред bTV, че повода за пожара е "нещо запалително, хвърлено от автомагистралата ". Той изясни също по този начин, че складирал отпадъците под моста, защото "нямал опция да откри друго място ". Чувалите се съхранявали там от 1997 година.

Дружеството е глобено три пъти през последните пет години, а наложените санкции са за съвсем 20 000 лв.. Едната санкция е за погрешно и неразрешено депозиране на тютюнев прахуляк, който е изсипван на сметището на Дупница, когато Кольо Илиев е бил и оператор на депото. Друга санкция е за запалване на същото бунище през 2014 година, когато автомагистралата още не е минавала оттова.

Засега компанията строител на автомагистралата пази позицията, че вредите би трябвало да са за сметка на този, който е предизвикал пожара. Ремонт на "Струма " се налагал, само че той нямало да бъде тежък.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР