Агенция Пътна инфраструктура стартира обществена поръчка за разработване и внедряване

...
Агенция Пътна инфраструктура стартира обществена поръчка за разработване и внедряване
Коментари Харесай

Изграждат система за автоматична идентификация на катастрофи в тунел на АМ Тракия“

Агенция " Пътна инфраструктура " започва социална поръчка за създаване и внедряване на умна транспортна система на Автомагистрала " Тракия ".
Става въпрос за система за автоматизирана идентификация на пътните произшествия. Целта е да се увеличи сигурността на придвижване по автомагистралата, спазвайки последните наставления на Европейския съюз в тази област.

В тунел " Траянови врата " на автомагистралата ще бъде построена неповторима за България умна система за автоматизирана идентификация на произшествия ( Automatic Incident Detection - AID ).
Тя ще разреши посредством система от преносими бариери да се ръководи и пренасочва трафика в една от двете тунелни тръби , тъй че при настъпване на случай в едната тръба, трафикът да се пренасочва по другата.

В оборудването също по този начин ще бъде инсталирано ново LED осветяване , електронни осведомителни табели, светофарни уредби, хоризонтална и отвесна сигнализация, метеорологични станции при порталите на оборудването и други

На Автомагистрала " Тракия " ще бъдат инсталирани и 40 бр. електронни осведомителни табели (Variable message signs) , по 20 бр. във всяка посока. Чрез тях водачите в действително време ще се осведомят за зародило събитие на пътя, настоящата пътната конюнктура, въведените ограничаване и различните направления.

С осъществяването на плана за първи път ще бъдат инсталирани и камери за премерване на междинна скорост и мониторинг на трафика на избрани сектори от Автомагистрала " Тракия ". Целта е повишение сигурността на придвижване и съблюдаване на рестриктивните мерки на скоростта.

АПИ възнамерява и друга оригиналност по Автомагистрала " Тракия ". Ще бъдат инсталирани датчици за претегляне на моторните транспортни средства в придвижване (Weigh in motion) . Това ще разреши да се филтрират претрупаните транспортни средства и да се даде опция за повече на брой, по-бързи и по-ефективни инспекции. Очаква се по този метод доста да се понижи износването и увреждането на пътната настилка и оборудванията на автомагистралата.

Индикативната стойност на поръчката е 7 261 500 лева без Данък добавена стойност. Предвижда се интервалът за създаване на системата и въвеждането й в употреба да бъде до 24 месеца от сключването на контракт с определения реализатор.

Проектът се съфинансира от Оперативна стратегия " Транспорт и транспортна инфраструктура " 2014 - 2020 г . посредством Европейския фонд за районно развиване.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР