Агенция Пътна инфраструктура обяви правилата за компаниите, които искат да

...
Агенция Пътна инфраструктура обяви правилата за компаниите, които искат да
Коментари Харесай

АПИ обяви правилата за партньорите й в събиране на толтакси

Агенция " Пътна инфраструктура " разгласи разпоредбите за фирмите, които желаят да партнират в даването на услуга по събиране на пътни такси на база изминато разстояние - тол, оповестиха от Агенцията.

На 29 ноември Управителният съвет на АПИ одобри обновени Общи условия към договорите за даване на услуга за електронно събиране на пътни такси сред АПИ и националните снабдители на услуга за събиране на пътни такси (НДУ).

Новите общи условия променят в този момент настоящите, признати през декември 2018 година, и отразяват последните нормативни промени, въведени в Закона за пътищата и Наредбата за изискванията, реда и разпоредбите за създаване и действие на смесена система за таксуване на другите категории пътни транспортни средства на база време и на база изминато разстояние.

Компаниите, които са вписани в регистъра на АПИ като национални снабдители на услуга за събиране на пътни такси, към този момент са известени за промените. Те имат 10 работни дни да се срещнат с тях и, ако са съгласни, им следва да сключат нови контракти с АПИ - за събиране на толтакси и/или за събиране на винетни такси. Сключването на нови контракти няма да се отрази на процеса на събиране на винетни такси.

Към момента в регистъра, поддържан от АПИ, са вписани четири сдружения. Две от тях - " Интелигентни трафик системи " ЕАД и " Конкорд Смарт Инфраструктура " АД, имат влезнали в действие контракти, въз основа на което оферират електронни винетки. С третото сдружение - " Телетол " АД, Агенцията има подписан контракт, само че защото компанията не е постигнала техническа съгласуемост за продажба на винетки, понастоящем не дава сходни услуги. Дружеството " Иком " ООД е вписано в регистъра като НДУ.

Във връзка с идното влизане в комерсиалната употреба на толсистемата, всеки от националните снабдители на услуга за електронно събиране на пътни такси ще би трябвало да премине процедура по оперативна съгласуемост. Целта на процедурата е да се оцени опцията на системите на обособените НДУ ефикасно да се свържат и взаимодействат с електронната система на АПИ.

Всеки различен търговец, който желае да дава услуга за електронно събиране на пътни такси, също ще би трябвало да премине през процедура по оперативна съгласуемост. Такива търговци обаче ще би трябвало да стартират процеса през цялото време - първо да бъдат вписани в регистъра на АПИ като НДУ, след което да сключат контракт с Агенцията и едвам по-късно да се интегрират със системата.

Провеждането на процедурите за оперативна съгласуемост ще бъде съпроводено от проби с изминаване на действителен маршрут от пътни транспортни средства с инсталирани бордови устройства. Това освен ще спомогне да се откри дали НДУ имат техническа подготвеност да дават услуги, свързани с толтакси, само че ще обезпечи и всички условия за прекосяване на Електронната система на Агенцията от фаза техническа употреба във фаза на комерсиално опериране.

За задачата е създаден регистрационен формуляр, с който искащите транспортни компании могат да заявят присъединяване в пробни пътувания. След започване на процедура по оперативна съгласуемост, транспортните компании ще бъдат осведомени и ще имат опция от уеб страницата на Националното толуправление на адрес www.bgtoll.bg да изтеглят специфичния формуляр. Резултатите от тестванията ще бъдат оповестени на уеб страницата, с цел да могат всички заинтригувани лица да се срещнат с тях. Общите условия са налични на страницата на АПИ.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР