Агенция Пътна инфраструктура обяви обществена поръчка за разработване и внедряване

...
Агенция Пътна инфраструктура обяви обществена поръчка за разработване и внедряване
Коментари Харесай

Държавата ще поръча "умна" система за по-сигурно пътуване по "Тракия"

Агенция " Пътна инфраструктура " разгласи социална поръчка за създаване и внедряване на умна система за сигурност на придвижването по автомагистрала " Тракия ", която да следи трафика, да предизвестява за повреди и при потребност да пренасочва придвижването в тунел " Траянови врата ".

Прогнозната обща стойност на поръчката е 7.2 млн. лева, а срокът за осъществяване е 2 година Финансирането е по оперативна стратегия " Транспорт и транспортна инфраструктура " 2014 – 2020 година
Според плана в тунела " Траянови врата " ще бъде построена неповторима за България умна система за автоматизирана идентификация на произшествия (Automatic Incident Detection –AID). Тя ще разреши посредством система от преносими бариери да се ръководи и пренасочва трафика в една от двете тунелни тръби, тъй че при случай в едната тръба трафикът да се пренасочва по другата, осведоми пътната организация. В оборудването ще бъде инсталирано ново LED осветяване, електронни осведомителни табели, светофарни уредби, хоризонтална и отвесна сигнализация, метеорологични станции при порталите на оборудването.
На автомагистралата ще бъдат инсталирани и 40 електронни осведомителни табели (Variable message signs), по 20 във всяка посока. Чрез тях водачите в действително време ще се осведомят за зародило събитие на пътя. Агенцията припомня, че преди 2 години за първи път на сектори от първокласната и второкласната пътна мрежа бяха инсталирани 20 електронни осведомителни табели, което даде опция водачите да получават бърза и сигурна информация за пътната конюнктура, въведените ограничаване и различните направления.
С осъществяването на плана за първи път ще бъдат инсталирани и камери за премерване на междинна скорост и мониторинг на трафика на избрани сектори от " Тракия ". Целта е повишение на сигурността на придвижване и съблюдаване на рестриктивните мерки на скоростта.
Друга оригиналност е монтирането на датчици за претегляне на моторните транспортни средства в придвижване (Weigh in motion). Това ще разреши да се филтрират претрупаните транспортни средства и да се даде опция за повече на брой, по-бързи и по-ефективни инспекции. Очаква се по този метод доста да се понижи износването и увреждането на пътната настилка и оборудванията на автомагистралата.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР