Агенция „Пътна инфраструктура“ обяви обществена поръчка за пълно археологическо проучване

...
Агенция „Пътна инфраструктура“ обяви обществена поръчка за пълно археологическо проучване
Коментари Харесай

Около 500 хил. лв. струва проучването на антично селище по „Хемус“

Агенция „ Пътна инфраструктура “ разгласи социална поръчка за цялостно археологическо изследване на открития обект в региона на село Градище, по трасето на автомагистрала „ Хемус “, в сектора от пътен възел. Белокопитово до пътен възел Буховци. Проучването на обекта би трябвало да продължи не повече от 65 календарни дни, а прогнозната стойност на поръчката е 500 хиляди лева без Данък добавена стойност.

При първичното проучване на трасето е оголен многослоен археологически обект. По време на предварителното му изследване се откриват селища от бронзовата, римската ера и Средновековието. Най-многобройни са материалите от втората половина на IV в. и началото на V в. Сред находките участват керамика, монети, украшения, принадлежности, прешлени за вретено, тежести за стан и други Разкрити са също ями евентуално от къснобронзовата ера (II хиляди прочие Хр.) и ранносредновековна землянка.

По трасето от п. в. Белокопитово до п. в. Буховци, за изследване и наблюдаване по време на строителството са регистрирани пет археологически обекта. Общата стойност за предварителното и цялостното им археологическо изследване е към 1,2 млн. лева Според разбора на специалистите единият обект се нуждае от по-подробно проучване. За задачата археолозите са поискали удължение на периода за изследването му с още два месеца. Премиерът Бойко Борисов посети през август обекта и даде обещание подпомагане. „ Хем строим, хем разкриваме хубостите “, похвали се тогава министър председателят.

Трасето, което се построява, е 16,32 км и би трябвало да е готово през 2021 година Първата копка беше направена на 16 август 2018 година Общата дължина на автомагистрала „ Хемус “ е към 420 км. От нея в употреба са секторите от София до Ябланица и от с. Белокопитово до Варна с дължина близо 170 км.

Очаква се автомагистралата да е подготвена от София до Варна през 2023 година

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР