Агенция "Пътна инфраструктура", Община Дупница и фирмата "Феникс" са вкопчени

...
Агенция "Пътна инфраструктура", Община Дупница и фирмата "Феникс" са вкопчени
Коментари Харесай

Тотално безхаберие съхранява боклуците край магистрала Струма

Агенция "Пътна инфраструктура ", Община Дупница и компанията "Феникс " са вкопчени в спор, до момента в който тонове боклуци остават в непосредствена непосредственост до обгорения сектор на автомагистрала "Струма ".

Вместо боклукът да бъде извозен, той единствено ще бъде избутан на няколко метра от виадукта, който пострада съществено поради запалването на нерегламентираното бунище под него. Ремонтът на оборудването коства съвсем 2 млн. лева и към този момент сумата ще бъде поета от данъкоплатците, защото едвам в следствие АПИ ще я възвръща посредством правосъден иск против частната компания.

Случаят към този момент стартира да наподобява неуместен. От една страна, районното министерство дава обещание да приложи "цялата суровост на процедурите " против притежателя на материалите, а от друга - компанията "Феникс Дупница " е завела иск против АПИ за това, че пътната организация нерегламентирано поврежда непознато имущество.

Още по-нелепото е, че нито общината, нито държавните структури могат да се захванат с извозването на отпадъците. Причината е неизяснената благосъстоятелност на терена, върху който са депонирани огромна част от тях и за който община Дупница и "Феникс-Дупница " водят каузи. Имотът е бил общински и е даден чартърен на компанията по чл.19 от Закона за общинската благосъстоятелност. При избрани условия тя може да стане негов притежател и точно този спор е в правосъдна фаза.

Отделно, локалната власт и страната си "прехвърлят топката ". Градската администрация е изпратила писмо до екоминистерството и РИОСВ-Перник и съгласно нея законът не разрешавал намесата й. В нормативите е посочено, че когато става дума за индустриален боклук, той би трябвало да бъде извозен от причинителя или причинителя на нарушаването, в случай че той е прочут - т.е. в тази ситуация това е "Феникс Дупница ". Все още се чака отговор от екоминистерството и едвам тогава боклукът може да бъде отстранен от региона. Общината упорства да бъдат издадени наставления към частната компания да стори това.

Най-лошото в тази ситуация е, че отпадъците на "Феникс Дупница " се натрупат под автомагистралата от най-малко четири, пет години. Би трябвало за този интервал с казуса да са се срещнали всички виновни институции. Още повече, че преди година общината е изпратила писмо до пътната организация и РИОСВ-Перник, в което категорично е упоменато, че има заплаха от пожар. От пътната организация обаче въобще не дали отговор.

Засега единствената реакция на страната бе извозването на отпадъците от сервитута на автомагистралата и покачване на обвиняване против притежателя на компанията за закононарушение против околната среда и преднамерен палеж.

Покрай приключването на лятото и края на жегите се надяваме, че до сходни пожари няма да се стига още веднъж, макар че предпоставките са на разположение. Междувременно инспекция на АПИ откри 120 нерегламентирани сметища под пътни уреди в страната. Имаше фрапантни случаи като аграрни стопани, отглеждащи под тях кокошки и съхраняващи сено.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР