Агенция Пътна инфраструктура, като оператор на Електронната система за събиране

...
Агенция Пътна инфраструктура, като оператор на Електронната система за събиране
Коментари Харесай

Поскъпване на храните с жълти стотинки заради тол таксите очаква Аврамова

Агенция " Пътна инфраструктура ", като оператор на Електронната система за събиране на пътни такси, няма аргументи да отсрочва старта на тол системата по-късно от 1 март 2020 година Това съобщи проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на АПИ, на конгрес за тол системата. Той бе безапелационен, че направеният график е рационален и няма причина за отсрочване.

Предвижда се доникъде на декември да стартира и втората фаза на техническата употреба - проби по действително изминати направления с инсталирани бордови устройства.

Министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова акцентира, че никоя промяна не става с магическа пръчка нито минава изцяло безпрепятствено и безболезнено.

Тя прикани да не се спекулира със страховете на хората. " Пътищата не са на ГЕРБ, Българска социалистическа партия, не са на нито една друга политическа партия. Те са на всички български жители и по тази причина тематиката не трябва да се политизира ", безапелационна бе Аврамова.

Тя напомни, че съгласно анализите на специалистите на Световната банка препоръчаните за публично разискване тол такси няма да имат отрицателно влияние върху цените на стоките. По нейни думи оптималното повишаване на най-консумираните у нас храни ще бъде с до 2 ст. на кг или литър.

Според изследване на публичното мнение от първите месеци на въвеждането на тол системата болшинството от българите споделят тезата, че транспортните средства, които амортизират повече пътната настилка, би трябвало да заплащат по-високи такси .

Ресорният министър уточни, че сега е тъкмо противоположното - две трети от приходите от винетки са от леките колите и една трета - от товарните коли и рейсовете. Надявам се с въвеждане на тол таксуването да се възвърне салдото и пътната инфраструктура да стартира да се самоиздържа , съобщи тя.

На форума стана ясно, че посредством въвеждането на електронната винетка от началото на годината, както и поради засиления надзор посредством стационарни точки и мобилни екипи към 30 ноември са продадени 7 761 239 електронни винетки на стойност 373 451 893 лева

Средствата, които постъпват от пътни такси - винетни и тол, ще бъдат вложени в построяването, ремонтът и рехабилитацията на републиканската инфраструктура. Проф. Асенов чака, че в случай че се запазят препоръчаните в цената такси, приходите от таксуване на база изминато разстояние за 10 месеца ще са за близо 450 млн. лева

До 16 декември Тарифата с препоръчаните размери на тол таксите за пътните транспортни средства с обща механически позволена оптималната маса над 3,5 т е в процедура на публично разискване. Предложеният обсег е от 6 050 км при близо 20 000 км републиканска пътна мрежа, за която камионите и рейсовете в този момент заплащат винетни такси.

Изпълнителният шеф на " Капш Трафик Солюшънс " Михаел Вебер уточни, че системата е построена с обсег над 16 000 км. Той сподели, че тази инфраструктура разрешава прецизен надзор, тъй че всеки, който употребява платените пътища, ще заплаща.
 Снимка 456047
Източник:
 Снимка 456048
Източник:
 Снимка 456049
Източник:
 Снимка 456050
Източник:
 Снимка 456051
Източник:
 Снимка 456052
Източник:
 Снимка 456053
Източник:
 Снимка 456054
Източник:
 Снимка 456055
Източник:
 Снимка 456056
Източник:
 Снимка 456057
Източник:
 Снимка 456058
Източник:
 Снимка 456059
Източник:
 Снимка 456060
Източник:
 Снимка 456061
Източник:
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР