Агенция Пътна инфраструктура“ има готовността след средата на септември да стартира ремонтни

...
Агенция Пътна инфраструктура“ има
готовността след средата на септември да
стартира ремонтни
Коментари Харесай

След средата на септември ще започне поетапен ремонт на близо 50 км от АМ „Тракия“ между Чирпан и Стара Загора

Агенция „ Пътна инфраструктура “ има готовността след средата на септември да стартира ремонтни действия в определени участъци от близо 50-километровата отсечка на Автомагистрала „ Тракия “ сред Чирпан и Стара Загора. Това заяви председателят на Управителния съвет на АПИ Георги Терзийски в Сутрешния блок на Българска национална телевизия. Отсечката е в употреба от 2007 година, но поради неприятното положение на пътното платно и в двете направления - неравности, коловози, пропадания, скоростта на движение е лимитирана до 90 км/ч, с цел да се повиши сигурността на придвижване. Терзийски посочи, че ремонтните работи ще се правят поетапно и ще стартират от платното за Бургас.

Председателят на АПИ подсети, че през миналата година секторът от АМ „ Тракия “ е обследван, предоставено е изготвянето на софтуерен план за ремонт на трасето, който е утвърден от Института по пътища и мостове и в момента се остойностява. По предварителни оценки ще са нужни към 60 млн. лева

Георги Терзийски означи, че на 1 юли завърши ремонтът на петте виадукта на АМ „ Тракия “ от 13-ти до 20-ти км, като напълно е обновена и асфалтовата настилка между мостовете. С приключването на строителните работи не се затруднява летният трафик към Южното Черноморие и по същата причина с краткотрайна организация на придвижването в неделя беше пуснато и движението по обхода на Поморие, което също улеснява пътуващите по направлението Бургас – Слънчев бряг.

През летния сезон ще продължат ремонтните действия на оборудванията по АМ „ Хемус “, които са абсолютно наложителни, сподели още Терзийски. В тръбата за София на тунел „ Витиня ” имаме непрекъснато градивни изненади, което наложи препроектиране, съответно осигуряването на по-сериозни средства и това забави ремонта, коментира председателят на АПИ. Той уточни, че до момента сметката на ремонтните дейности на тунел „ Витиня “ е към 40 млн. лева. Пътноподдържащото дружество „ Автомагистрали ” ЕАД работи много усилено до края на годината да бъде завършен ремонтът както на тунела, по този начин и на двата виадукта след него в посока Варна, които също не са обновявани от построяването си преди 30 години.

Напредва работата и по новите участъци на Автомагистрала „ Хемус “. Независимо от това, че срокът по контракт за довеждане докрай на 16,3-километровата права от п. в. „ Белокопитово “ до п. в. „ Буковци “ е 2021 г., строителите работят доста и се очаква тя да бъде подготвена до края на 2020 година, каза председателят на АПИ. Той добави, че доизграждането на 240 километра от АМ „ Хемус “, които ще свържат построените вече сектори от София до п. в. „ Боаза “ и от п. в. „ Белокопитово “ до Варна е национален приоритет.

Председателят на АПИ заяви, че от въвеждането на тол системата за тежкотоварните коли над 3,5 тона на 1 март 2020 година до момента са събрани към 50 млн. лв. В момента към 70 хиляди товарни автомобила са оборудвани с устройства – бордови или GPS тракери, с което основният трафик е оборудван с автоматизирани устройства, сподели той. Продадени са и над 1,4 млн. маршрутни карти за еднократни пътувания. Терзийски благодари на браншовите организации на превозвачите, които в условия на пандемия съумяха да оборудват своите коли и по този начин да докажат, че дружно може да се работи за ефективната употреба на тол системата.

*Източник: www.api.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР