Агенция Пътна инфраструктура“ е планирала да изхарчи близо 5 млн.

...
Агенция Пътна инфраструктура“ е планирала да изхарчи близо 5 млн.
Коментари Харесай

Пътната агенция ще отдели 5 млн. лв. за археологически дейности

Агенция „ Пътна инфраструктура “ е възнамерявала да изхарчи близо 5 млн. лева за археологически изследвания на изграждащите се  огромни пътни планове през 2021 година

За запазване на историческото завещание ще продължи изследването на пътя „ Хемус “ и на първокласния път Видин Ружинци Монтана. Предвидено е археологическо наблюдаване и при строителството на северния обходен път на Бургас.

Сходна сума бе обезпечена на АПИ и през 2020 година за тази активност. Тогава бяха проучени 34 обекта, като най-вече от тях бяха по трасето на Автомагистрала „ Хемус “ сред 122 км и 189 км, от пътен възел Боаза до пътен възел Каленик и на територията на област Шумен.

По-голямата част от тях са мобили, а също по този начин и многослойни селища от разнообразни исторически столетия. Изследвани са открити структури от Късната бронзова ера и Халколита, както и още два обекта – единият от римската ера сред II и IV сл. Хр., а вторията от ранното средновековие на X век.

По направлението Видин Моната са регистрирани 8 обекта. По първични данни някои от тях съставляват селища от I хилядолетие прочие Хр. Има и материали от римската ера и от османския интервал. Проучването на четири от тях е почнало през 2020 година, като се чака през 2021 година то да продължи, както и да бъдат проучени останалите четири. Археолозите изследват и обект в сектора от пътен възел „ Цариградско шосе “ до пътен възел „ Младост “ по трасето на пътя за Калотина в София. Открити са въглени от Ранната желязна ера.  
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР