Агенция Пътна инфраструктура дължи на Автомагистрали близо 250 млн. лв.

...
Агенция Пътна инфраструктура дължи на Автомагистрали близо 250 млн. лв.
Коментари Харесай

Шефката на „Автомагистрали“: АПИ ни дължи близо 250 млн. лв.

Агенция " Пътна инфраструктура " дължи на " Автомагистрали " близо 250 млн. лева Това разгласи пред Нова телевизия шефът на сдружението Десислава Христова.

" Автомагистрали " не дължи пари на служащи. Ние сме реализатори на контракти за настоящ ремонт и поддръжка. И ние, и пътният отрасъл чакаме пари от Пътната организация. Нашите служащи са към 500 души. В момента съумяваме да плащаме заплати, само че това няма да продължи дълго ", разяснява Христова.

Тя разяснява и абсурда, който избухна поради това, че заплатата й е увеличена тройно - от 3600 на 11 000 лева

" Сякаш всичко е фокусирано върху мен. Моята заплата не зависи нито от принципала на госпожа Комитова, нито от решение на Борда на шефовете. Възнаграждението ми зависи от закон, признат по време на ръководството на ГЕРБ. Тези заплати се дефинират от правилника съгласно с това какви функционалности изпълняваш. От 10 август моите функционалности са изменени. Дотогава съм била член на Съвета на шефовете. След това дружно с изпълнителния шеф управляваме сдружението ", разясни шефът на сдружението.

Христова е безапелационна, че сдружението е на облага. " Не работим за чекмедже или за нещо друго. Работим обществено ", съобщи тя.

Пред Българска национална телевизия пък районният министър Виолета Комитова пък разяснява, че не приема протичащото се като митинг против нея, а против политическите акции. Ние не сме съперници с пътните компании, срещаме се с тях постоянно, преговоряме, с цел да откри решение, сподели тя.

Ангажирани са повече от 155 000 служащи в строителния отрасъл, това са данни на Национален статистически институт, добави тя. Това са към 28 -30 компании и сега се ревизира до каква степен в действителност им се заплащат заплатите.

" Не споделям, че са преднамерено проведени да стачкуват, само че взимат редовно пари от страната, с цел да ремонтират пътищата. Това са една особена група компании, която е подвластна единствено от държавните заплащания, а останалите са подвластни от конкуренцията на пазара ", сподели министърът.

По думите ѝ са подписани петгодишни контракти, че ще се ремонтират пътищата на България, само че при съществуване на бюджетни средства.

" Какво заварва служебното държавно управление в края на април - бюджет от 382 млн. лева на АПИ, раздаден на компаниите за поправки на пътища, не за ново строителство, и дадени, със задание, едни текстове за още милиард от горната страна - да копаят, и да ремонтират. В договорите написа, че тези пари, които явно са повече от контрактуваните, ще се изплати когато има наличност в бюджета на АПИ. Към момента обаче АПИ няма наличност, по тази причина и компаниите си работят цяла година без бюджет ", изясни тя.

Според министър Комитова те са си работели по този начин четири години обратно и най-после по някакви неведоми пътища са им били доизплатени останалите средства. Тя съобщи, че преди всичко би трябвало да се вкара бюджетна дисциплинираност

" Знаете, че с помощта на народните представители осигурихме 100 милиона за пътна поддръжка. От опит знаем, че зимната поддръжка коства сред 60 и 80 милиона. Искаме да ги дадем на пътните компании, с цел да си създадат пътното поддържане, както са го правили предните години ", добави министърът.

Тя акцентира, че служебното държавно управление е заварило компаниите с неизплатени средства още за предходната зима.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР