Агенция Пътна инфраструктура (АПИ) увери, че въвеждането на тол такси

...
Агенция Пътна инфраструктура (АПИ) увери, че въвеждането на тол такси
Коментари Харесай

Тол таксите ще оскъпят храните с до 2 стотинки, твърди пътната агенция

Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) увери, че въвеждането на тол такси за камионите над 3.5 тона няма да се отрази значително върху разноските на семействата, тъй като ще имат минимално влияние въру цените на главните хранителни артикули. " Максималното повишаване е до 2 ст. за кг/л при брашното, хляба, прясното и киселото мляко и безалкохолните, съобщавт от АПИ. Очаква се, след отлагания поради обжалвания на процедурите, новата тол система да проработи следващата година. Колко се предлага да костват тол таксите, четете тук. Всичко за обсега на мрежата - тук.

Агенцията се базира на поръчан от нея разбор на Световната банка, която е и съветник при въвеждането на новата система за електронно таксуване при потребление на републиканските пътища. Eкспертите на Световната банка са създали калкулации за 19 групи артикули, които участват всеки ден на трапезата на българина, като са употребявани осреднени цени на Националния статистически институт. Сметките са на база цените, които към този момент са оповестени за публично разискване и предлагания обсег на платената пътна мрежа от 6 050 км.

АПИ чака минимално повишаване при храните

Според проучването оптималното нарастване в другите групи ще е от 0.05% при прясната и замразената риба до близо 4% при безалкохолните питиета. В безусловно изражение това е най-вече 2 ст. за кг или литър. Експертите означават, че предстоящото повишаване при обособените артикули е друго според от тяхната цена, разстояние на транспорт, тегло и размер. Колкото повече се преработва един артикул, толкоз повече нараства, тъй като транспортните разноски се усилват. Има значение също дали стоката е от импорт или е локално произвеждане.

Средната цена на кг ориз да вземем за пример по данни на Национален статистически институт е 2.33 лева с Данък добавена стойност. При междинна дължина на транспорт от 189 км за превозване на този артикул, настоящите междинни разноски с винетка са 32.38 лева на звук. При въвеждане на тол таксуване се чака да набъбнат на 34.64 лева./тон, което е нарастване на транспортните разноски със 7%. Но защото делът на тези разноски при ориза е дребен (1.8%), отражението върху крайната цена на единица продукция би било най-вече 0.17% или 0.004 лева./кг. Според АПИ това демонстрира, че всяко говорене за по-драстично покачване на цените на стоките поради тол таксите ще е спекулативно.

Според изчисленията при междинната цена на кг самун от 1.41 лева и междинна дължина на транспорт от 347 км за превозване на този артикул, нарастването в крайната цена на единица продукция би било най-вече 1.67% или 0.023 лева./кг. При млякото изчисленията, направени при междинната цена от 1.52 лева за литър и междинна дължина на транспорт от 347 км, демонстрират оптимално нарастване с 1.54% или 0.023 лева./л.

Поскъпването ще е по-сериозно при автобусните билети

Извършен е и разбор за отражението на тол таксите върху цените на автобусните билети. Той е на база догатката, че превозвачите ще трансферират напълно върху цената на билетите разноските си за прекосяване от винетка към тол такса. Проучването демонстрира, че даже в този случай покачването би трябвало да е сред 5 и 96 ст.

Оценката демонстрира, че при късите автобусни линии като Плевен-Ловеч или Пловдив-Пазарджик тол цените ще доведат до повишаване на билетите сред 5 и 15 стотинки. При направления със междинна или по-голяма дължина повишаването ще е с 5-6%, само че не повече от 96 ст. Разликите идват от дължината на маршрутите и каква част от тях е по платената мрежа, както и от натоварването и емисионния клас на рейса. " Така билетът от София до Перник да вземем за пример ще поевтинее с 2.2%, защото делът на таксуваната мрежа по този маршрут е единствено 30% ", предвиждат анализаторите.

При по-дългите дистанции и нарастването ще е по-голямо. При междинна цена на билета от София до Русе към 21.84 лева в този момент и междинна претовареност от 20 индивида в рейс,, предстоящото покачване е на 22.44 лева, или с към 60 ст.

Възможно ли е поевтиняване

От пътната организация акцентират, че при обсег на платената мрежа от 6050 км, 14 хиляди километра републикански пътища ще бъдат освободени от пътни такси. " Това значи, че за транспортните средства над 3.5 т, които се движат по тях, транспортните разноски дори ще намалеят. Затова автоматизираното преместване на размера на тол таксата върху комерсиалните артикули не може и не би трябвало да послужи за опрощение за нарастването на цените на питателните артикули ", се показва в известието.

Според анализаторите мощната конкуренция ще изиграе ролята на спирачка за спекулативното повишение на цените на транспортните услуги. Те дават образец с Германия, където при въвеждането на тол таксите се очаквало цените на стоките да се покачат със 7-9%, само че действителното повишаване било с 0,15 процентни пункта.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР