Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) очевидно не желае да бъде извършена

...
Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) очевидно не желае да бъде извършена
Коментари Харесай

Йончева: АПИ не желае независима проверка на пътищата

Агенция „ Пътна инфраструктура “ (АПИ) явно не желае да бъде осъществена самостоятелна инспекция на българските пътища от самостоятелна европейска лаборатория, съобщи лидерът на евролистата на Българска социалистическа партия Елена Йончева.
Досега от левицата са адресирали три претенции за това до АПИ, с които упорстват да бъдат тествани главните автомагистрали и пътища, строени и ремонтирани през последните 5 години.
От Българска социалистическа партия даже показаха съответни 46 точки, от които да бъдат взети проб и, въз основа на които да бъде осъществена експертиза от самостоятелна европейска лаборатория.
„ Нашият въпрос е – какво крие АПИ ? Още януари месец изнесохме документи и ги внесохме в прокуратурата, от които се вижда, че Община Своге е поискала от АПИ инспекция и ремонт на най-опасния сектор, където починаха 20 души.
Според Българска социалистическа партия една самостоятелна инспекция ще бъде от изгода както българските жители, по този начин и за самите строителни компании.
Водачът на листата на „ Българска социалистическа партия за България “ посочи, че при всички диалози с пътни специалисти те са единомислещи, че сходни механически промени, които не дават отговор на техническата спецификация се вършат на всички места.
Навсякъде се подменят материали, понижава се височината на обособените пътни пластове . Поради тази причина имаме това качество на тези пътища. С тези европейски пари ние заслужаваме положителни пътища. С тях могат да бъдат направени прелестни пътища. Вместо това в моментът, в който те се построяват се стартира ремонт, по-късно още веднъж ремонт. Знаете, че ремонтите се вършат с наши средства “, добави Елена Йончева.
„ Още януари месец изнесохме документи. Внесохме тези документи в прокуратурата “, сподели още Йончева. По думите му от тях се вижда, че община Своге е поискала от АПИ инспекция и ремонт на най-опасния сектор, където починаха 20 души. Ние представихме този документ в прокуратурата. Още тогава казахме, че износващият слой в този рисков гибелен сектор в Своге е с сменено наличие.
Част от твърдите частици са били сменени с варовик , което на процедура понижава себестойността на изразходваните материали, което от своя страна понижава сцеплението на пътя . Считаме, че е една такава самостоятелна инспекция в европейска лаборатория би била от изгода както за българските жителите, по този начин и за самите строители.
Днес строителите по мнението на специалисти връщат към 40 % от цената на самия път към политиците, към тези, които ни ръководят за сметка на качеството на пътя, за сметка на нашето здраве и живот .
Смятам, че една такава самостоятелна инспекция е извънредно значима, тъй като ще попречи в бъдеще да бъдат правени такива закононарушения , свързани със здравето и живота на българина “, добави Йончева.
Във връзка с иск в прокуратурата от „ БОЕЦ “ към премиера, че той е знаел, че пътят е в неправда, Йончева посочи, че освен той е знаел.
„ Най-вече е знаела АПИ – още една година преди случая Своге. Още 2017 година в АПИ е имало такова писмо, където се споделя, че този сектор е извънредно рисков, че има замяна на износващия слой.
Подмяната освен на износващият слой е всеобща процедура в България. За да върне един строител 40 % към властта, би трябвало да се промени и качеството на пътя “, добави Елена Йончева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР