Агенция Пътна инфраструктура (АПИ) не поддържа монопол на нито един

...
Агенция Пътна инфраструктура (АПИ) не поддържа монопол на нито един
Коментари Харесай

АПИ за тол системата: Телетол предлага технология, която няма общо с изискванията

Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) не поддържа монопол на нито един Национален снабдител на услуги (НДУ) за продажба на пътни такси – електронна винетка и тол. Това декларират в нарочна позиция до медиите от АПИ по отношение на изнесените по-рано данни от компанията " Телетол ", за която от Агенцията настояват, че " няма има опция да продава електронни винетки, защото не реализира оперативна съгласуемост на база интерфейс с електронната система за събиране на пътни такси ".
От АПИ означават, че " Телетол " предлага нова технология, " която няма нищо общо с осъществяването на условията от общите условия и съставлява с ериозно несъблюдение на контракта и опит за пренаписване и на контракта, и на общите условия ".
По-рано пред от компанията оповестиха, че 6 месеца е бил възпрепятстван достъпът им до системата на АПИ. " Агенцията отхвърли ключова дума за достъп до тол ситемата, с което блокира активността на втория лицензиран снабдител на тол услуги (винетки и такси) - " Телетол " АД, сигнализираха от компанията и разясниха, че по силата на контракт от 14 май 2019 година, сред АПИ и „ Телетол “, администрацията била длъжна незабавно да даде ключова дума за връзка със системата за проби. Представители на пострадалата компания обявиха, че ще сезират прокуратурата за длъжностни закононарушения в Пътната организация.
" Предстои сключване на контракт с нов снабдител на услуги – “Конкорд Смарт Инфраструктура ” АД, за което има решение на Управителния съвет на АПИ от 19 юни 2019 година Четвъртият претендент за НДУ – „ Иком “ ООД е декларирал предпочитание да партнира на АПИ единствено в събирането на тол такси, не и в продажбата на електронни винетки. Това сдружение е към момента в първия стадий на процедурата – да се откри дали дава отговор на изискванията и едвам тогава да се впише в регистъра.
“Телетол ” АД остава регистриран Национален снабдител на тол услуги. Напомняме, че сдружението няма да има опция да продава електронни винетки, защото не реализира оперативна съгласуемост на база интерфейс с Електронната система за събиране на пътни такси. Но има опция още веднъж да кандидатства за продажба на е-винетки, откакто се приведе в сходство. Дали това ще стане, зависи само от “Телетол ” АД и желанието им да работят по разпоредбите, които са идентични за всички снабдители на услуги ", настояват от Агенцията.
" Категорично не дава отговор на истината изказванието, че регистрацията на “Телетол ” АД като НДУ е лишила 6 месеца . Дружеството е подало документи за регистрация на 8 март 2019 година С решение на УС на АПИ от 18 март 2019 година “Телетол ” АД е вписан в регистъра на НДУ на уеб страницата www.bgtoll.bg, с което завършва първата фаза от регистрацията според общите условия. На 14 май е подписан контракт с “Телетол ” АД, който влиза в действие едвам след доказване на оперативна съгласуемост с интерфейса на електронната система. Решението на УС на АПИ за преустановяване на контракта идва месец по-късно – на 19 юни 2019 година, защото не е реализирана оперативна съгласуемост на база интерфейс. “Телетол ” АД предлага нова технология, която няма нищо общо с осъществяването на условията от общите условия и съставлява съществено несъблюдение на контракта и опит за пренаписване и на контракта, и на общите условия.
АПИ държи да подчертае, че електронната система за събиране на пътни такси обработва данни и изисква избрани равнища на сигурност и взаимоотношение с сътрудниците. Не може всеки по собствен метод да се интегрира към системата. Процедурите са направени по този начин, че да подсигуряват непрекъснатост и отбрана на системата в процеса на интеграция.
На сдружението е предоставена цялата нужна информация за реализиране на интеграцията, само че от страна на “Телетол ” не са подхванати дейни дейности по отношение на реализиране на действителната връзка, с цел да се извърши процесът на интеграция.
По мотив изказванието на “Телетол ” АД, че за решението на УС на АПИ за преустановяване на контракта са разбрали от прессъобщение, осведомяваме, че писмото на ръководителя на АПИ Георги Терзийски е изпратено по е-поща на 20 юни, както и по открития административен ред посредством пощенска услуга с противоположна квитанция. По е-поща писмото е изпратено от шефа на Научно-техническо управление проф. Олег Асенов в качеството му на разположение за контакти по контракта с “Телетол ” АД. Електронното писмо на проф. Асенов е до Тони Шиби, лице за контакт по контракта от страна на “Телетол ”, декларират още от Пътната организация в своята позиция.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР