Агенция Пътна инфраструктура (АПИ) е избрала да даде 118 млн.

...
Агенция Пътна инфраструктура (АПИ) е избрала да даде 118 млн.
Коментари Харесай

Сметната палата: Пътната агенция е изхарчила незаконно 118 млн. лева за тол системата

Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) е избрала да даде 118 млн. лева без Данък добавена стойност на съответна компания за поддръжка на тол системата, оповестиха от Сметната палата. Възлагането на действия от АПИ посредством процедурата " договаряне без авансово съобщение " не е законосъобразно, показват от институцията.

Тя към този момент е внесла в Народното събрание отчета за осъществения одит за сходство при сключването и осъществяването на договорите за публични поръчки на АПИ по отношение на проектирането, построяването и употребата на електронна система за събиране на такси за прилагане на републиканска пътна мрежа за интервала от началото на проектирането на системата до края на 2020 година

Предметът на поръчката е " Проактивен мониторинг, експлоатационна поддръжка за взаимоотношението сред програмните и апаратните запаси и надграждане с нови функционалности на електронната система за събиране на таксите за прилагане на републиканската пътна мрежа на база изминато разстояние за транспортни средства с обща механически позволена оптималната маса над 3,5 т (тол) и на база време за леки коли с обща механически позволена оптималната маса до 3,5 т. (електронна винетка) ".

Чрез избора на тази процедура АПИ разпорежда дейностите на съответна компания с аргумента, че тя няма конкуренция за осъществяване на тази социална поръчка заради механически аргументи. Мотивът е, че въпросната компания е построила тол системата по предишен контракт с АПИ. Сметната палата е открила, че тол системата е проектирана и основана като програмен продукт с отворен код и на възложителя АПИ са предадени изходният програмен код и техническата документи. Поради това изводът на Сметната палата е, че няма съображение по справедливи механически аргументи да се одобри, че същата компания е без конкуренция като реализатор на действия за мониторинг и поддръжката на тол системата и не е закономерен изборът на процедурата за възлагането на публичната поръчка. Не може да бъде открит с задоволителна степен на сигурност и методът на пресмятане на прогнозната стойност - близо 118 млн. лева, и определянето на прогнозните единични цени и количества действия.

Тези дейности на АПИ в нарушаване на Закона за публичните поръчки са открити от Сметната палата при осъществения одит, който бе предоставен от 44-то Народно заседание в края на 2020 година

При одита Сметната палата е проверила 5 процедури на възлагане на публични поръчки по реда на Закон за обществените поръчки. Не е тествана процедурата за възлагане на проектирането и построяването на електронната система за събиране на такси за прилагане на републиканската пътна мрежа - възлагането на този контракт е отвън обсега на одита на Сметната палата, защото е бил тестван от Агенцията за държавна финансова ревизия по прокурорско разпореждане на Софийската градска прокуратура. Нито една от тестваните от Сметната палата процедури не е включена в план-графика на публичните поръчки на АПИ за съответната година, а с тях се ангажира забележителен финансов запас на възложителя. Това се отнася и за посочената нагоре процедура " договаряне без съобщение ", показват от Палатата.

Проверено е възлагането посредством директно договаряне и сключването на 4 контракта за правни услуги, като три от тях са подписани и изпълнени от една частна компания.

Европейски Съюз има наложителни нормативни условия в региона на европейските услуги за електронно събиране на такси. Сметната палата е дала рекомендация да се направи разбор дали националното законодателство в тази област подхожда на актовете на Европейски Съюз. Тази нужда е открита по време на одита. Констатирано е, че по един от договорите за правни услуги АПИ е упълномощила на частната компания да изготви плановете на националните законови и подзаконови нормативни актове в региона на електронното събиране на тол такси. За тази правна услуга е контрактувано АПИ да заплати 20 % от възнаграждението на компанията след обнародването на тези актове в Държавен вестник.

Одитният отчет в частта му за откритите нарушавания на процедурите в региона на публичните поръчки се изпраща на изпълнителния шеф на Агенцията по публични поръчки, а в частта за нарушаванията на Правилника за използване на Закона за публичните поръчки - на шефа на Агенцията за държавна финансова ревизия. Документът е изпратен и на ръководителя на УС на АПИ и министъра на районното развиване и благоустройството.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР