Агенция "Митници" ще закупи имот, който се намира на територията

...
Агенция "Митници" ще закупи имот, който се намира на територията
Коментари Харесай

Агенция Митници подготвя реконструкцията на ГКПП Калотина и изграждането на ново трасе

Агенция "Митници " ще закупи парцел, който се намира на територията на Граничен контролно-пропусквателен пункт "Калотина " и включва бензиностанция (43 кв. м) и заслон (465 кв. м). Това излиза наяве от днешното съвещание на Министерския съвет. Правителството е упълномощило на шефа на организацията да подписа контракт за придобиване на този имот по отношение на бъдещата реорганизация на граничния пункт и създаване на ново трасе, с което ще бъде нараснала пропускателната дарба на Граничен контролно-пропусквателен пункт "Калотина ". А по този метод да се обезпечат нужните условия за осъществяване на функционалностите и дилемите на митническата администрация, свързани с надзор на артикули и товари.

Придобиването на постройката се разпорежда на Агенция "Митници " според Закона за държавната благосъстоятелност, съгласно който организацията ръководи парцелите в границите на граничните контролно-пропускателни пунктове, които са държавна благосъстоятелност и не са предоставени на други ведомства. Постройката е частна благосъстоятелност и е построена според заповед на кмета на община Драгоман за отстъпено право на градеж върху държавна земя от началото на 90-те години на предишния век. Имотът ще бъде закупен на цена не по-висока от пазарната му стойност - 44 400 лв.. Сумата по договорката ще е за сметка на бюджета на Агенция "Митници ", на която се разпорежда и ръководството на постройката, в това число уговорката за премахването й.

Граничният контролно-пропускателен пункт "Калотина ", главният първоначален пункт към Сърбия, е на към 2 км западно от едноименното село Калотина в Западна България.

Граничен контролно-пропусквателен пункт "Калотина " е ситуиран на основния шосеен път и железопътната линия от Западна Европа през Истанбул за Азия. Тук през античността е минал римският път Виа Милитарис. Граничният пункт е измежду главните за прекосяване на българската границата и поради близостта му до София. Тук има построен и пункт за ветеринарен надзор.

Граничен контролно-пропусквателен пункт Калотина ще бъде завършек на бъдещата автомагистрала А6-Калотина, която ще свързва сръбско-българската граница с българското Черноморие.

С решение на Министерския съвет от 27 декември предходната година публично името на автомагистралата сред София и Калотина се преименува на Автомагистрала "Европа " , като към нея се прибавя издигнатият към този момент сектор от Северната скоростна дъга. Автомагистрала "Европа " би трябвало да свързва столицата с гранично-пропусквателния пункт на сръбската граница при Калотина, където ще има връзка с проектираната сръбска автомагистрала А4, с паневропейските коридори №4 и 10 и Европейски път Е80 и по този начин ще стане по-бързо пътуването до Ниш и Белград.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР