Агенция Медицински одит огласи проверката си в столичната болница Шейново

...
Агенция Медицински одит огласи проверката си в столичната болница Шейново
Коментари Харесай

Край на проверката в болница "Шейново": Наказват най-малко четирима


Агенция Медицински одит огласи инспекцията си в столичната болница " Шейново " по абсурда с разменените бебета. Изводът - в заведението няма задоволителен надзор.

А майките на двете момиченца може и да не се наложи да водят продължителни правосъдни каузи, стига непринудено да се съгласят да си върнат биологичните деца. Основното, което открива инспекцията е непълен надзор. Няколко души от болничното заведение ще бъдат глобени.

Издадени са и наложителни наставления към лечебното заведение, което в период би трябвало да извърши. Докладът от инспекцията ще бъде изпратен и на проверяващите органи. Има формирано досъдебно произвеждане, тъй че тече следствие на прокуратурата.

Проверката открива нарушавания на закон, наредби и медицински стандарти.

" Основното нещо, за което можем да приказваме, е несбъднат задоволителен надзор на разнообразни равнища. При изписването на децата е наложителна сверката на номерата, някъде, изключително на финала, не е направена тази сличаване ", съобщи проф. доктор Росен Коларов, изпълнителен шеф на ИАМН.

В кой тъкмо миг са разменени бебетата и от кого - ще открият проверяващите органи.

Агенцията ще наложи административни наказания на минимум 4-ма души от личния състав на болничното заведение - основната акушерка, старшата акушерка, началникът на отделението по неонатология и шефът на лечебното заведение. С какъв брой тъкмо ще бъдат санкционирани - те първа ще се взема решение.

В документите на болничното заведение е имало задоволително написани правила, само че незадоволителни, заяви Фидел Косев, зам.-директор на ИАМН.

Болницата би трябвало да създаде по детайлно разпоредбите за банкет и предаване на новородените от родилното поделение в неонатологичното, по време на престоя им в него и при изписването им. В съответния случай - бебетата към момента не са при биологичните си родители.

Ако и двете фамилии са съгласни на замяна, не е нужно да се водят каузи. Тъй като в актовете за раждане данните са правилни - децата са записани на биологичните си родители.

" Връщането на децата при техните биологични родители не изисква да се завеждат комплицирани и продължителни каузи за определяне на техния генезис ", изясни Мария Шаркова, юрист по здравно право.

Ако обаче една от страните или и двете не желаят децата да бъдат разменени - тогава евентуално ще се намеси съдът. До 15 февруари ще са подготвени и резултатите от инспекцията във всички останали лечебни заведение у нас, в които се правят раждания.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР