Агенция “Медицински надзор“ ще провери дейността на всички 11 тъканни

...
Агенция “Медицински надзор“ ще провери дейността на всички 11 тъканни
Коментари Харесай

След оттеглянето на “Крио Сейв“ медицинскят надзор ще проверява всички тъканни банки

Агенция “Медицински контрол “ ще ревизира активността на всички 11 тъканни банки, опериращи у нас. От организацията оповестиха, че инспекциите са по отношение на покачвания публичен интерес откакто една от най-големите тъканни банки " Крио Сейв " прекрати активността си в България.

Спирането пристигна откакто бизнесът със съхранението на стволови кафези на притежателя на Крио Сейв - холандското сдружение " Есперайт " (Esperite) беше добит от полската тъканна банка PBKM и всички проби бяха трансферирани от Швейцария в Полша. Комуникацията с новите притежатели е мудна и затруднена, което основава напрежение и неустановеност измежду клиентите дали със замразения от тях материал всичко е наред и ще може да се употребява навреме при потребност. От “Крио Сейв “ настояват, че пробите са превозени безвредно и се съхраняват в полската банка.

Сега медицинският контрол ще ревизира дали се съблюдават условията на закона и медицинския стандарт за трансплантациите на органи тъкани и кафези. Проверките ще включват и спазването на условията за съоръжение, подготовка на личния състав, донорските досиета, постоянното водене на изискуемите регистри, отчетността към организацията.

Общо 11 тъканни банки правят активност по взeмане, експертиза и предпазване на стволови кафези от пъпна шнур в България, като 6 от тях съхраняват биологичен материал у нас, а 5 в страни от Европейския съюз.

Крайният период за осъществяване на инспекциите е 8 ноември, като систематизирани резултати могат да се чакат в десетдневен период след тяхното привършване.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР