Агенция Медиана излезе с ново експресно проучване в началото на

...
Агенция Медиана излезе с ново експресно проучване в началото на
Коментари Харесай

Медиана с експресен сондаж! ГЕРБ с лек аванс пред БСП, лоши новини за Патриотите!

Агенция Медиана излезе с ново експресно изследване при започване на парламентарния сезон. ГЕРБ продължава да е първа политическа мощ и води на Българска социалистическа партия с 3,5 %. Кризата във властта от последния месец най-сериозно е усетена при Обединените патриоти. Те са изгубили над 3 % от електоралния си капацитет в границите на месец. „ Воля продължава последователно да губи симпатизанти и към този момент е под 2 %, съобщи Блиц. 

Две партии съумяват да изплуват над психическата граница о % - „ Демократична България “ и „ АБВ “. Засега Движение за права и свободи се утвърждава като трета политическа мощ и не се следи съществено влия на ДОСТ на Лютви Местан измежду този електорат. Събитията от последния месец съществено са блъснали върху престижа на ръководещите. На процедура всички представители на ръководещите (без Йорданка Фандъкова) бележат сериозен спад в публичната си известност. 

Само за три месеца хората, които смятат, че е добре кабинета да изкара цялостен мандат са намалели с близо 10 % (с 6 % последния месец). Към момента разликата сред тези, които биха желали цялостен мандат за държавното управление (37 %) и искащите т си отиде предварително (29 %) е единствено 8 %. (При 20 % преди три месеца).

Намаляват се оптимистичните настройки и се усилва скептицизмът във връзка с непосредственото бъдеще. Вероятно, влиян оказват и упованията за покачването на цените на енергоносителите в зимния интервал. На този декор не се следи фрапантно разбъркване на електоралните настройки. ГЕРБ губи един % от електоралната си поддръжка, само че към момента води пред главния си политически конкурент (БСП) с 3,5 %. Кризата във властта от последния месец най-сериозно е блъснала Обединените патриоти. Те са изгубили над 3 % от електоралния си капацитет в границите на месец. „ Воля “ продължава последователно да губи симпатизанти и към този момент е под 2 %.

Две партии съумяват да изплуват над психическата граница от 2 % - „ Демократична България “ и „ АБВ “. Засега Движение за права и свободи се утвърждава като трета политическа мощ и не се следи съществено въздействие на ДОСТ на Лютви Местан измежду този електорат. Следва да се има поради, че тази картина на относителна политическа непоклатимост би могло да се окаже прекомерно лъжлива. Над половината от гласоподавателите (55 %) декларират, че е допустимо да гласоподават за към този момент хипотетичните, „ Партия на Слави Трифонов “ и „ Партия на Румен Радев “.

Тези гласоподаватели явно търсят политическа опция вън от главните политически играчи и тяхното държание при едни избори и непредвидимо. (В този смисъл изказванията, че едни избори ще възпроизведат съществуващата сега картина не почиват на познаването на обществено-политическите настройки в обществото.)




Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР