Агенция Кантус Фирмус“ направи дарение от нотен материал на Националното

...
Агенция Кантус Фирмус“ направи дарение от нотен материал на Националното
Коментари Харесай

„Кантус Фирмус“ дари нотен материал на Националното музикално училище в София

Агенция „ Кантус Фирмус “ направи подаяние от нотен материал на Националното музикално учебно заведение „ Любомир Пипков “ в София. Над 380 произведения от международната музикална литература, включващи партитури и комплект щимове за цялостен оркестров състав са предоставени на младите музиканти за потребностите на тяхното образование и развиване като експерти. Материалите се отстъпват за активността на Младежката филхармония „ София “ и Хоровата шапка „ Любомир Пипков “, както и за образователни цели по разнообразни други музикални предмети.
Нотният материал е събиран от организацията в продължение на над 20 години. В сбирката участват както репертоарни творби от западно-европейската класическа музика от Бах, Моцарт, Бетовен, Брамс, Чайковски и други, по този начин и произведения от модерни създатели, изпълнени за първи път в България от Оркестъра на Класик ФМ радио. Сред тях са оркестрови пиеси от младия американски композитор Роджър Пшитулски  („ Синя планина “, “Сътворението на Земята ”, Spirit Rouds), Концерт за виола от Добринка Табакова, Серенада по " Симпозиум " на Платон от Ленард Бърнстейн и други произведения. 

Всички партитури са употребявани за концертите на Оркестъра на Класик ФМ радио, отбор с 18-годишна история. Негови солисти са били международните звезди на класическата музика Джошуа Бел, Найджъл Кенеди, Пинкас Цукерман, Шломо Минц, Гил Шахам, Мидори и доста други. Нотите съдържат и спомагателни линии, отметки за динамичност и движение, посредством които се предава на практика опит от огромните актьори, обменян с оркестрантите по време на репетиционния развой. Сега всички тези материали към този момент са разполагаем на учениците от НМУ.
„ Това е извънредно доблестен жест към младите гении на музикална България “, се споделя в благодарственото писмо от шефа на учебното заведение госпожа Столина Добрева. Тя акцентира още, че управлението и колегията на учебното заведение ценят високо дарителството и като форма на поддръжка за развиването на българската музикална просвета, в лицето на нейното бъдеще – младостта!

“Кантус Фирмус ” АД съществува от 1994 година, в началото като част от Класик ФМ радио, а през 2007 година се отделя като независима компания. Агенцията е уредник на голям брой концертни събития. Към най-успешните планове на „ Кантус Фирмус ” се числят „ Европейски музикален фестивал ”, основан през 2001 година. Форумът показва на българска сцена огромните звезди на актуалната класическа музика, някои от които гостуват в България за първи път. Гости на „ Европейски музикален фестивал “ през годините са били ярки международни актьори и ансамбли като Джошуа Бел (САЩ), Максим Венгеров (Русия/Франция), Пинкас Цукерман (САЩ), Найджъл Кенеди (Великобритания), Ричард Клайдерман (Франция), Концертгебау оркестър - Амстердам, Академия St. Martin in the Fields, Симфоничен оркестър на Москва „ Руска филхармония “и други
" Кантус Фирмус " реализира мениджмънт на Оркестъра на Класик ФМ радио – отбор от фестивален вид, основан през 2002 година. Изявите на състава се осъществят в концертните цикли “Музиката на Америка ” и „ Концертмайсторите ”. Сред най-интересните изяви на оркестъра през последните години са мултимедийните продукции „ Pixar in concert ”, Video Games Live 2019 и други Съставът е изнасял концерти в Испания, Германия, Франция, Дания, Норвегия и е отличен с четири награди „ Кристална лира “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР