Агенция Франс прес обяснява как работи финансирането на Световната здравна

...
Агенция Франс прес обяснява как работи финансирането на Световната здравна
Коментари Харесай

Кой всъщност финансира Световната здравна организация?

 Агенция " Франс прес " изяснява по какъв начин работи финансирането на Световната здравна организация (СЗО) и от кое място идва, откакто президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп разгласи, че спира финансирането за организацията.

Решението на Тръмп ще докара до голяма дупка в бюджета на СЗО на фона на борбата с пандемията от ковид. Вашингтон е най-големият донор на здравната организация. Част от бюджета на СЗО е от доброволен принос на донори.

Съединени американски щати са най-големият донор с 553,1 милиона $ или 14,67%, до момента в който Китай способстват със 7,9 милиона $ или общо 0,21%.

Парите, които постоянно са предопределени за избрани планове, се изплащат през цялата година, когато се появят планове и се появи потребност от финансиране.

В рамките на посочения бранш от доброволни вноски към бюджета през 2018 и 2019 година - преди рецесията с ковид - най-големите разходи на СЗО са за справяне с полиомиелит или детски паралич (26,51%). Следват: увеличение на достъпа до основни здравни и хранителни услуги (12,04%); определяне на ефикасна съгласуваност и поддръжка на интервенции (6,1%); попречване и управление на епидемии (5,96%).

Регионално систематизиране на тези планове: Африка получава 1,32 милиарда долара; Източното Средиземноморие е финансирано с 1,23 милиарда долара; 591 милиона $ за централите на СЗО; 223 милиона $ за Югоизточна Азия и Европа; 166 милиона $ за западната част на Тихия океан и 24 милиона $ за Америките.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР