Агенция ФокусСтраните от ЕС избраха българката Кристалина Георгиева като своя

...
Агенция ФокусСтраните от ЕС избраха българката Кристалина Георгиева като своя
Коментари Харесай

Радио „Свободна Европа“: ЕС номинира Кристалина Георгиева за ръководител на МВФ, но победата все още не е сигурна

Агенция Фокус

Страните от Европейски Съюз избраха българката Кристалина Георгиева като своя номинация за началник на Международния валутен фонд, само че нейното предопределение към момента не е несъмнено, разяснява англоезичната редакция на радио „ Свободна Европа “.

65-годишната Георгиева завоюва поддръжката на болшинството от 28-те страни членки на Европейски Съюз на втори август след два кръга на гласоподаване, оповестиха от Съюза.

„ За мен е чест да бъда номинирана като претендент за позицията “, означи тя от своя профил в обществената мрежа „ Туитър “. Според организация „ Франс прес “ Георгиева е подкрепена от 56% от страните в Европейски Съюз, които съставляват 57% от популацията на Съюза. Правилото за квалифицирано болшинство обаче постановява, че спечелилият би трябвало да има поддръжката на най-малко 55% от страните, представляващи най-малко 65 на 100 от хората в блока, което значи, че петъчният избор може би няма да е финален.

Георгиева, която е дясноцентрист, заемаше поста на основен изпълнителен шеф на Световната банка от 2017 година, която е втората по значимост позиция в институцията. През 2016 година пък тя бе претендент за общоприет секретар на Организация на обединените нации, само че след това загуби от Антониу Гутериш. Нейната възраст също е проблем. Георгиева навършва 66 години на 13 август, а съществува предписание, че претендентът не би трябвало да е на повече от 65 навършени години при назначението си.

Българският икономист е защитила докторска дисертация по стопански науки, учила е в London School of Economics и Технологичния институт в Масачузетс, Съединени американски щати, както и Harvard Business School. Освен британски знае чудесно и съветски език.

Международния валутен фонд приема номинации до 06 септември и ще избере дефинитивно новия си началник до 4 октомври.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУК
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР