Агенция Fitch (Фич) потвърди кредитния рейтинг на България на ниво

...
Агенция Fitch (Фич) потвърди кредитния рейтинг на България на ниво
Коментари Харесай

Агенция Fitch потвърди кредитния рейтинг на България на ниво BBB

Агенция Fitch (Фич) удостовери кредитния рейтинг на България на равнище BBB със постоянна вероятност. Реалността в България е регистрирана трезво, счита по този мотив Петър Ганев – старши анализатор в Института за пазарна стопанска система.

Той напомни, че макроикономическата непоклатимост държи равнище на рейтинга през последните 10 години.

„ Фактът, че (то е и непосредствено написано) макар удара на ковид и рецесията, тази непоклатимост, това, че имаме валутен ръб, левът е ненарушим, това че макар рецесията бюджетът въпреки всичко наподобява добре – това се прави оценка като мощно положително и намаляващо евентуално рисковете пред страната “, акцентира Ганев.

От друга страна стоят дълготрайните ни проблеми като ниските равнища на приходите, уточни икономистът. „ Почти непосредствено е казано, че при тази макроикономика, при този бюджет и тези постоянни пари, в случай че нашите приходи бяха по-високи, в случай че бяхме по-богата страна, щяхме да имаме по-висок кредитен рейтинг “, изясни икономистът.

В документа е маркирано, че има напредък, само че популацията понижава и надлежно по-голяма част от прихода се пада на човек. Затова анализът на Fitch съдържа акцент върху рисковете, свързани с демографията и изоставането от някои промени.

Като различен значим миг Ганев открои този - че, макар появяването на популистки обединения и традицията ни в това отношение, се реализира единодушие да не се пипат паричните и фискалните котви.

С отварянето на Конституцията за редакции и нови текстове има заплаха методът, по който е организиран стопанският живот, да бъде трагично изменен, предизвести Петър Ганев.

Всяка дребна редакция на главния закон може да има доста огромен резултат върху метода, по който оперира стопанският живот, акцентира той.

„ Основното терзание е, че държавното управление предизвика отваряне на спор за нова Конституция с явно предложение в правосъдната глава, то на 90% е единствено в правосъдната глава. Но отваряйки за напълно нова Конституция, влизайки във Велико национално заседание, тогава ще се развихрят популистките оферти в икономическата част на Конституцията. Тя действително е дребна, дава една рамка, само че в случай че седнат популисти да пишат съществени текстове, които касаят стопанския живот или бюджета, в действителност могат да сътворят неща, които да имат тежък резултат върху тези макроикономически котви “, притеснява се специалистът.

Ние нямаме мораториум върху писането на икономически текстове в Конституцията. Ако тя е отворена и влезем във Велико национално заседание, всеки ще може да предлага всичко, а популистите по-често оферират бюджетни и стопански неща, в сравнение с правосъдни, разяснява Ганев. Той изрази опасения, че „ ще завалят оферти за фискални и стопански текстове, които няма да са потребни “.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР