Агенция Европа публикува документ на Европейската служба за външни дейности,

...
Агенция Европа публикува документ на Европейската служба за външни дейности,
Коментари Харесай

Европейските служби искат ЕУЛЕКС да остане в Косово

Агенция „ Европа ” разгласява документ на Европейската работа за външни действия, в който се упорства мандатът на задачата на EULEX в Косово да бъде продължен до юни 2022 година с бюджет от 77 млн. евро, оповестява МИА, представена от БГНЕС.
(EULEX Kosovo, или European Union Rule of Law Mission in Kosovo) е задачата на Европейския съюз в Косово.
Документът е предопределен за Комитета по политика и сигурност на Европейски Съюз и в него се акцентира, че на задачата ще ѝ бъдат нужни в допълнение две години, с цел да завърши набелязаните задания.
Мандатът на EULEX изтича на 14 юни 2020-а.
Искането не е резултат от неуспех на визията за реализиране на крайната цел, а на оценка, че поддръжката, която задачата получава, би трябвало да бъде по-голяма от плануваното. Очевидна е нуждата на Косово да резервира наследството на EULEX. В същото време следва да се подчертае изключителната роля на задачата в разговора сред Сърбия и Косово, се споделя в документа.
Според Европейската работа за външни действия, дилемите, които EULEX извършва „ не престават да бъдат от изгода за ползите на Европейски Съюз ”, заради което мандатът ѝ би трябвало да бъде продължен до 14 юни 2022 година, вместо до 2020 година.
Припомняме, че задачата работи в границите на Временната администрация на Организация на обединените нации в Косово (UNMIK) и има за цел да помогне за установяването на демократичните правила, върховенството на закона, спазването на човешките права и представителството на всяко етническо малцинство във властта в новосъздадената страна Косово.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР