Агенция Блумбърг изследва кои са най-големите опасности за световната икономика

...
Агенция Блумбърг изследва кои са най-големите опасности за световната икономика
Коментари Харесай

Най-големите рискове за глобалната икономика през 2019

Агенция Блумбърг изследва кои са най-големите рискове за международната стопанска система през 2019 година Това са международните търговски войни, Брекзит и положението на цените на петрола. В светлината на международните търговски войни специалистите обръщат особено внимание на връзките сред Съединени американски щати и Китай.

На 2 декември водачите на Китай и Съединените щати се съгласиха да прекратят процеса на нагнетяване на двустранните търговски несъгласия. По-конкретно, президентът на КНР Си Цзинпин и американският президент Доналд Тръмп разискаха в елементи обстановката към китайско-американските връзки.

Предстои и двете страни да реализират съгласие по основни въпроси, които се смятат за трудности в развиването на взаимните контакти, като да вземем за пример увеличение на достъпа до пазара, отбрана на интелектуалната благосъстоятелност, унищожаване на рестриктивните мерки върху износа на модерни технологии, застраховане на киберсигурността и битка с киберпрестъпленията. В случай че не бъде открит излаз от обстановката през идващите три месеца, Вашингтон даде обещание да усили сегашните цени от 10% за необятен лист от китайски артикули до 25%.

В случай на въвеждане на вносни мита от Съединени американски щати върху всички китайски артикули, Брутният вътрешен продукт на Китай може да намалее с до 1,5% през 2019 година, а световната стопанска система като цяло - до 5%, настояват експерте от Блумбърг.

Брекзит, петрол, и не само…
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР