Агенция Блумбърг изследва кои са най-големите опасности за световната икономика

...
Агенция Блумбърг изследва кои са най-големите опасности за световната икономика
Коментари Харесай

Най-големите рискове за глобалната икономика през 2019

Агенция Блумбърг изследва кои са най-големите рискове за международната стопанска система през 2019 година Това са международните търговски войни, Брекзит и положението на цените на петрола.

В светлината на международните търговски войни специалистите обръщат особено внимание на връзките сред Съединени американски щати и Китай. На 2 декември водачите на Китай и Съединените щати се съгласиха да прекратят процеса на нагнетяване на двустранните търговски несъгласия. По-конкретно, президентът на КНР Си Цзинпин и американският президент Доналд Тръмп разискаха в елементи обстановката към китайско-американските връзки.

Предстои и двете страни да реализират съгласие по основни въпроси, които се смятат за трудности в развиването на взаимните контакти, като да вземем за пример увеличение на достъпа до пазара, отбрана на интелектуалната благосъстоятелност, унищожаване на рестриктивните мерки върху износа на модерни технологии, застраховане на киберсигурността и битка с киберпрестъпленията. В случай че не бъде открит излаз от обстановката през идващите три месеца, Вашингтон даде обещание да усили сегашните цени от 10% за необятен лист от китайски артикули до 25%.

В случай на въвеждане на вносни мита от Съединени американски щати върху всички китайски артикули, Брутният вътрешен продукт на Китай може да намалее с до 1,5% през 2019 година, а световната стопанска система като цяло - до 5%, настояват експерте от Блумбърг.

Брекзит, петрол, и не само…

Други опасности анализаторите виждат в икономическата обстановка в Италия. В края на октомври Европейската комисия изиска Италия да уточни проектобюджета за 2019 година През юни Европейска комисия предложи на Италия да понижи бюджетния недостиг с 0,6% от Брутният вътрешен продукт (в съпоставяне с 2018 г.), до момента в който проектобюджетът на Италия, показан на Европейска комисия през октомври, планува нарастване на недостига с 0,8-0,9% посредством разширени обществени стратегии. Въпреки това, италианското държавно управление остави прогнозния бюджетен недостиг неизменен през 2019 година, като поправя единствено част от индикаторите в плана.

Риск за стопанската система през идната година Блумбърг вижда в Брекзит - излизането на Англия от Европейския съюз. В края на ноември водачите на Европейски Съюз утвърдиха съглашение с Англия за Брекзит и политическа декларация за бъдещите връзки с Лондон. За да влезе в действие, това съглашение би трябвало да бъде утвърдено от Европейския парламент и английските законодатели. Последните би трябвало да го гласоподават на 11 декември. Самият Брекзит е плануван за 29 март 2019 година, след което съгласно проекта би трябвало да има временен интервал, който да продължи до края на 2020 година

Експертите на Блумбърг означават, че в случай че Англия напусне Европейски Съюз без съглашение (т. нар. " корав брексит " ), стопанската система на Обединеното кралство ще намалее с към 7% до 2030 година спрямо останалите членове на Европейски Съюз. В същото време, даже в случай че се подписа договорка по Брекзит, която ще включва участието на страната в митническия съюз на Европейски Съюз до 2030 година, Брутният вътрешен продукт на Обединеното кралство ще падне с към 3%.

Сред другите опасности за световната стопанска система през 2019 година, специалистите посочват положението на цените на петрола, както и идните избори в няколко огромни страни идната година. Говорейки за петрола, основните фактори включват връзките сред Съединени американски щати и Иран, както и дейностите на страните от ОПЕК и страните отвън организацията в границите на договорката ОПЕК+ за редуциране добива на нефт. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР