Агенция „Митници“ получи отличие в конкурса за най-добър европейски обществен

...
Агенция „Митници“ получи отличие в конкурса за най-добър европейски обществен
Коментари Харесай

Агенция ”Митници” получи отличие за най-добър европейски обществен проект

Агенция „Митници“ получи отличие в състезанието за най-хубав европейски публичен план „ European Public Sector Award – EPSA 2017″ на Европейския Институт по обществена администрация. „ Българска методика за противопоставяне на подфактурирането“ („ Bulgarian counter-undervaluation methodology“) на Агенция „ Митници“ бе отличена като най-хубава процедура /Best practice/ в категорията европейски/национален план.

Отличената методология за откриване и мотивиране на признаци за обявление на артикули на занижени цени е създадена в Дирекция „ Митническо разузнаване и следствие в съдействие с Българска стопанска камара (БСК).

Европейската работа за битка с измамите (ОЛАФ) също е популяризирала българската методика до всички страни членки, като добра процедура.

От името на Агенция „ Митници“ влиятелният „ Сертификат за най-хубава практика“ бе признат от заместник-директора Борислав Борисов, както и от специалистите, основали методиката. Наградата бе връчена от президента на Европейския Институт по обществена администрация проф. доктор Марга Прол и зам.-кмета на гр. Маастрихт господин Андре Вилемс на специфична гала в Маастрихт, Холандия, където в границите на програмата на състезанието, през ноември бяха показани и отличени номинираните планове. Българският план бе маркиран по време на церемонията в Маастрихт като изключително важен и с оглед идните промени в Европейски Съюз – отделянето на Обединеното кралство (BREXIT).

Конкурсът за най-хубави практики се организира на всеки две години, като за сегашния /EPSA 2017/ бяха утвърдени и позволени за присъединяване 150 новаторски плана от 30 европейски страни и институции на Европейски Съюз. Одобрените за присъединяване планове бяха оценени от интернационално жури, формирано от университетски представители и специалисти от частния и обществения бранш. За първи път план създаден в българска администрация е отличен на равнище Европейски Съюз.

Според систематизираната оценка на интернационалното жури: „ Прилагането на българската методика генерира доходи за бюджета посредством съществени ограничения против опитите за понижаване на дължими държавни вземания“.

„ Проектът е също по този начин важен за ефикасното деяние на основните политики в Европейски Съюз за Митническия съюз и за единния пазар, защото действието на вътрешен пазар без граници би било съществено подкопано, в случай че не се съблюдават и ползват общите правила по всички външни граници, без значение къде са те, в това число и в подтекста на подаденото искане от страна на Англия за отдръпване от ЕС“- показва още интернационалното жури в оценката си за българския план.

Отличието за най-хубава процедура подрежда Агенция „ Митници“ измежду отличени организации, като: Съвместният проучвателен институт на Европейската комисия; Европейският център за развиване на професионалното обучение; Холандското министерство на вътрешните работи и кралските връзки; Австрийското федерално министерство на науката, проучванията и стопанската система и други

EPSA 2017 е общоевропейски конкурс за шерване на положителни практики от активността на обществения бранш. Той генерира скъп ноу-хау и резултати, които могат да бъдат употребявани за формулирането и даването на новаторски решения за всички европейски администрации.

От основаването си през 2007г., състезанието за най-хубав европейски публичен план /EPSA/ е получил, прегледал, оценил и популяризирал повече от 1000 плана от 39 Европейски страни и институции.
 Снимки: Агенция  1514534169  1514534153
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР