Агенциите за помощ на ООН съобщават, че са започнали да

...
Агенциите за помощ на ООН съобщават, че са започнали да
Коментари Харесай

Агенциите на ООН ограничават операциите си в Газа заради липса на гориво

Агенциите за помощ на Организация на обединените нации оповестяват, че са почнали да понижават доста интервенциите си в линията Газа, защото съвсем са изчерпали запасите си от гориво.


Малки количества гориво, извлечени от наличните ресурси, се употребяват за поддържане на водоснабдяването в южната част на страната, където стотици хиляди хора се крият от израелските удари.

Те обаче ще свършат на 26 октомври.

Агенциите оповестяват, че са понижили помощта си за претрупаните лечебни заведения и пекарни, които изхранват разселените.

" Това, което следим в линията Газа, е невиждано ", съобщи пред Би Би Си Жулиета Тума от организацията на Организация на обединените нации за палестинските бежанци " UNRWA ".

" Два милиона души са задушени. Газа се задушава с доста, доста малко помощ, която идва извън ".

Израел стартира бомбардировките си в Газа, прекъсна електричеството и множеството вода и спря вноса на храни, горива и други артикули в отговор на трансграничната офанзива на „ Хамас “ на 7 октомври, при която бяха убити минимум 1400 души, а 224 бяха взети за заложници.

Ръководеното от терористичната организация министерство на опазването на здравето на Газа твърди, че от този момент в анклава са убити повече от 7000 души и че здравната система е пред цялостен колапс, като една трета от лечебните заведения не действат, а останалите лекуват единствено незабавни случаи.

От 21 октомври насам през граничния пункт Рафах от Египет са минали минимум 74 камиона с храна, вода и лекарства, което Тума назова " капка в морето от големи потребности ". Преди началото на войната всеки ден в Газа бяха допускани към 500 камиона.

Тума съобщи, че UNRWA се нуждае от незабавна доставка на гориво, с цел да може да продължи да служи като избавителна линия за 629 000 разселени хора, които намират леговище в нейните уреди. Повечето от тях са избягали от домовете си в северната част на Газа, откакто израелските военни са им споделили да изоставен поради личната си сигурност.

" Ние сме най-голямата филантропична организация и сме на ръба на прекъсването на интервенциите. Забранява ни се да изпълняваме мандата, който ни беше поверен от Общото заседание на Организация на обединените нации. Единственото, което желаеме, е да можем да си вършим работата ", добави тя.

Израел отхвърля да позволи доставките на гориво, защото твърди, че то може да бъде употребявано за военни цели от „ Хамас “, която той класифицира като терористична организация - както и Англия, Съединени американски щати и други сили.

Израелският боен представител подполковник Джонатан Конрикус съобщи във видео брифинг в „ X “, че " не желаеме лечебните заведения или цялата Газа да останат без гориво ".

Той обаче посъветва UNRWA да изиска от „ Хамас “ да съобщи част от стотиците хиляди литри гориво, които съгласно военните се съхраняват в дузина цистерни покрай границата с Египет.

" Има задоволително за доста дни, с цел да работят лечебните заведения и водните помпи ", добави той. " Само че целите са разнообразни. „ Хамас “ избира да разполага с цялото гориво за своите бойни качества, оставяйки цивилните жители без него. "

Помолен да разяснява изказванието, районният филантропичен началник на Организация на обединените нации Лин Хейстингс съобщи пред Би Би Си: " Не разполагаме с информация за съществуване на друго гориво, до което Хамас да има достъп. "

" Знам, че израелците са обезпокоени от това, и то напълно основателно. Това е нещо, което се опитваме да решим дружно с израелците, с цел да можем да внесем задоволително гориво за филантропичните интервенции. "

Хейстингс предизвести, че без гориво за аварийните си генератори лечебните заведения в Газа към този момент няма да могат да се грижат за към 1000 пациенти, получаващи лекуване с бъбречна диализа, 130 недоносени бебета в инкубатори и пациенти с интензивни грижи на инсталация за изкуствено дишане.

По думите ѝ станциите за обезсоляване и изпомпване на вода в Газа също ще престанат да действат.

" В момента има доста, доста малко чиста питейна вода, което значи, че хората прибягват до пиянство на мръсна или солена вода, или и двете.Това значи също, че канализационната система е блокирана, тъй като няма електричество за изпомпване на отпадните води в морето. Очакваме в най-скоро време улиците да бъдат претъпкани с отпадни води ", твърди Хейстингс.

В настрана изказване тя се оплака също, че израелските военни не престават да предизвестяват хората в град Газа да се изтеглят, когато няма къде да отидат или не могат да се придвижат.

" Когато пътищата за евакуация са бомбардирани, когато хората на север и на юг са въвлечени във военните дейности, когато липсват съществени неща за оцеляване и когато няма гаранции за завръщане, хората са оставени единствено пред невъзможни избори ", предизвести тя.

В изказване от четвъртък Израелските отбранителни сили упрекнаха „ Хамас “, че употребява цивилни жители като жив щит и им пречи да се изтеглят на юг.

" Както сме виждали в предишното, те употребяват разнообразни способи, в това число блокиране на пътища ", се споделя в изказването./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР