Агентите от Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) не са

...
Агентите от Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) не са
Коментари Харесай

ДАНС и МВР всуе търсят изчезналата пътна карта с Газпром

Агентите от Държавната организация за национална сигурност (ДАНС) не са разкрили пътната карта за развиването на газопреносната мрежа, която държавното управление на Бойко Борисов е подписала с " Газпром " през 2017 година, разгласи енергийният министър Александър Николов. Това стана ясно по време на днешния парламентарен надзор, когато Николов отговори на въпрос на депутата Мартин Димитров ( " Демократична България " ).

Министерство на вътрешните работи и ДАНС са търсили документа, по искане на служебния министър Андрей Живков, който разпореди на 14 юни 2021 година правенето на информация и е изискал пътната карта да бъде извадена от архива на Министерството на енергетиката. Там обаче са били открити единствено документи, в които пътната карта се загатва, само че самият документ липсвал. Картата липсвала също и  в Министерския съвет. Заради това енергийният министър Живков упълномощил на Министерство на вътрешните работи и ДАНС да я търсят, само че до през днешния ден резултат няма.

Както е известно на 3 юни 2017 година от пресцентъра на енергийното ведомство оповестиха, че тогавашният министър Теменужка Петкова и президентът " Газпром " Алексей Милер са подписали пътна карта, според която двете страни ще проучат въпроса за развиване на газопреносната инфраструктура на територията на България, при отчитане на разпоредбите на Европейски Съюз. Зад тази обща дефиниция тогава бе разчетена сделка за работа по реализацията на втора тръба от газопровода " Турски поток " до България.

През есента на 2018 година, Петкова изиска от Народното събрание да утвърди смяна на енергийната тактика на България, с цел да може в нея да влезе планът за така наречен газов хъб " Балкан ", част от който бе и планът за продължението на " Турски поток " през България. През юни 2021 година служебният министър Живков понечи да обясни проблема с пътната карта, само че тя  не бе открита. Самата Петкова разгласи, че не знае къде е документа.

На парламентарния надзор през днешния ден (14 януари) енергийният министър Александър Николов заяви, че ДАНС и Министерство на вътрешните работи също са се присъединили в търсенето, само че пътната карта не е открита на никое място.  По тази причина още през декември той е изискал копие от " Газпром ", само че досега отговор от компанията няма.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР