Агентите на “Държавна сигурност да бъдат обявявани след всяка проверка.

...
Агентите на “Държавна сигурност да бъдат обявявани след всяка проверка.
Коментари Харесай

Народното събрание: Агентите на Държавна сигурност да бъдат обявявани след всяка проверка

Агентите на “Държавна сигурност ” да бъдат обявявани след всяка инспекция. Това одобриха на второ четене депутатите в Народното заседание. Законопроектът е на " Демократична България ", оповестява " Евроком ". 

Според признатите промени, Комисията по досиетата ще афишира принадлежността на даден човек към “Държавна сигурност ” всякога, когато той се кандидатира за заемане на обществена служба. До момента според тълкувателно решение на Върховния административен съд комисията имаше право да оповестява сътрудниците единствено първия път. 

Промяната е в Закона за достъп и откриване на документите и за оповестяване на принадлежност на български жители към “Държавна сигурност ” и разследващите служби на Българската национална войска. 

" Трябва да знаем, в случай че има зависимости през днешния ден, подбудени още в предишното, по какъв начин те са се развили по-късно и да създадем своята оценка като жители в едно демократично общество. Поне това изискуем на българското общество - да прекъсваме зависимостите от предишното ", съобщи Атанас Славов от " Демократична България ".

Предлаганите допълнения са в унисон с прогласеното от Конституционния съд през 2012 година право на осведомен избор, което жителите получават със законодателството за определяне на принадлежността на лицата на управителни позиции към Държавна сигурност.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР