Агджа се е определял като наемник без политическа ориентация, който

...
Агджа се е определял като наемник без политическа ориентация, който
Коментари Харесай

Али Агджа е осъден на доживотен затвор за Атентата срещу Йоан Павел II

Агджа се е определял като наемник без политическа ориентировка, който е подготвен да направи всичко за пари, макар че това опонира на персоналната му история.

Агджа е роден в село Исмаили, окръг Хекимхан на турската провинция Малатия. Като юноша става малък нарушител и член на улични банди. По-късно се занимава с контрабанда сред Турция и България.
Агджа е фактическият причинител на атентата против главата на Римо-католическата черква. Осъден е на пожизнен затвор през юли 1981 година По молба на папата е опрощение от италианския президент Карло Чампи (Carlo Azeglio Ciampi) през юни 2000 година
След излежаване на 19 години отнемане от независимост в Италия и още 5 години в Турция за убийството на редактор на ляв вестник през 1979 година в Турция, той най-после е освободен от турския затвор предварително на 12 януари 2006 година Веднага следвало да се яви на военна комисия, защото не бил отбивал военната си работа.
Няколко дни по-късно, след всеобщи митинги от турското държавно управление и медиите, на 20 януари 2006 година Върховният касационен съд на Турция анулира решението за освобождението му след обжалване от Министерството на правораздаването и същият ден той е още веднъж задържан. Обжалването закъснява с няколко дни заради мюсюлманският празник Курбан байрам. Върховният съд взема решение да не се приспадат четирите години, излежани в Италия, от присъдата на Агджа, заради което той би трябвало да остане в пандиза още 4 години, Главният прокурор не употребява правото си да оспори решението на Върховния съд. В края на краищата в 2010 година Агджа е дефинитивно освободен.
Източник: bg.wikipedia.org
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР