AG Pegasi е уникален обект. Тя е избухнала като симбиотична

...
AG Pegasi е уникален обект. Тя е избухнала като симбиотична
Коментари Харесай

Изследвания на симбиотичната звезда AG Pegasi: последни факти

AG Pegasi е неповторим обект. Тя е избухнала като симбиотична нова в средата на 19-и век и траялото повече от 130 години понижаване на блясъка й завърши към 2000 година

Последвалото през 2015 г експлоадиране свидетелства за превръщането на AG Pegasi в класическа симбиотична звезда.

Изследванията на AG Pegasi не престават и по-късно като през ноември 2017 година тя беше следена от рентгеновата обсерватория XMM-Newton на Европейската Космическа Агенция (ЕКА) по план на български астрономи от екипа, провел проучванията през 2015 година

Това осведомят от Института по астрономия с Национална Астрономическа Обсерватория, Българска академия на науките.

За първи път беше получен рентгенов набор на тази класическа симбиотична звезда с доста положително качество. Беше показано, че рентгеновото лъчение на AG Pegasi е топлинно - регистрирани са емисионни линии на високойонизирани положения на азот, О2 и желязо.

Обсерваторията XMM-Newton разрешава да се правят и фотометрични наблюдения в оптическия/ултравиолетов спектрален диапазон по едно и също време с рентгеновите наблюдения. Благодарение на това, за първи път беше записана бърза колебливост на AG Pegasi в ултравиолетовия диапазон, която има инцидентен (стохастичен) темперамент: за подобен вид колебливост астрономите употребяват термина фликеринг.

Фликерингът е постоянно срещана характерност на оптическото лъчение на симбиотичните звезди и появяването му в излъчването на AG Pegasi е още едно доказателство, че този обект към този момент е класическа симбиотична звезда. Подробности за проучванията на AG Peg от обсерваторията XMM-Newton на ЕКА, коментирани нагоре, могат да се намерят в следната публикация, призната за щемпел в едно от най-престижните списания за професионална астрономия Monthly Notices of the Royal Astronomical Society (MNRAS).
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР