AFRY Schweiz откри причината за аварията в ПАВЕЦ Чаира“Умора на

...
AFRY Schweiz откри причината за аварията в ПАВЕЦ Чаира“Умора на
Коментари Харесай

Седмични новини за енергетика: Аварията в ПАВЕЦ „Чаира“ е изяснена; БЕХ ще има пари за блоковете в АЕЦ „Козлодуй“

AFRY Schweiz откри повода за повредата в ПАВЕЦ „ Чаира “
„ Умора на материала “ – това е главната причина за авариралата преди година и половина ПАВЕЦ „ Чаира “. Тази констатация участва в доклада на швейцарската компания AF-Consult Switzerland AG (AFRY Schweiz AG), която беше наета от Национална електрическа компания (НЕК) да откри повода за случая в централата напролет на 2022 година
БЕХ ще употребява парите от „ Топлофикация София “ за АЕЦ „ Козлодуй “
След като страната изкупи дълга на „ Топлофикация София “ към Българския енергиен холдинг (БЕХ) и „ Булгаргаз “, двете енергийни сдружения ще реинвестират парите, в това число в плануваните нови мощности – 7 и 8 блок е АЕЦ „ Козлодуй “. Това стана ясно по време на брифинг на енергийния министър Румен Радев.
Държавата възнамерява да изкупи дълг за 1.6 милиарда лева на „ Топлофикация София “
Държавата възнамерява да изкупи големия дълг на „ Топлофикация София “ към Българския енергиен холдинг (БЕХ) „ Булгаргаз “. В плана на бюджет за 2024 година е записано, че с на акт на Министерския съвет страната може да придобие вземания за 1.6 милиарда лева
Европейска комисия ще финансира водороден водопровод от Солун до София
Съвместният водороден план сред Гърция и България беше включен в новия лист на значими планове от общ европейски интерес. Така тръбопроводът за транспорт на чист водород от Солун до София, който се възнамерява дружно с гръцката DESFA, ще може да се възползва от финансиране по Механизма за свързване на Европа (CEF) и по-бързи регулаторни процедури. 
Комплекс „ Марица изток “ може да остане сърцето на стопанската система
Комплекс „ Марица изток “ може да остане сърцето на стопанската система. Това съобщи зам.-министърът на районното развиване и благоустройството Ангелина Бонева по време на енергиен конгрес в Стара Загора. Събитието е на тематика „ Социален разговор за публични политики: Нов енергиен микс – към осъществяването на Териториалните проекти за обективен преход “, проведено от Агенцията за районно икономическо развиване.
Въглищните райони към момента имат достъп до 800 млн. лева за преквалификация
България има достъп до близо 1 милиарда лева по европейския фонд за енергиен преход Just Transition Fund, които да бъдат вложени в преквалификация на служащите от въглищните райони. Това разяснява началникът на кабинета в Министерството на околната среда и водите Мария Недина по време на дебата „ Готова ли е България да се откаже от въглищата “, проведен от фондация „ Среда “.
Още доста ВЕИ: Европейска комисия пресметна, че мрежата има потребност от ремонт за €584 милиарда
За да отговори на новите потребности от възобновима сила, електрическата мрежа в Европейски Съюз би трябвало да претърпи главен ремонт. И през днешния ден Комисията представи плана за деяние. Електрификацията на превоза дружно със свързването на нови офшорни вятърни паркове и слънчеви централи са измежду безбройните планове, планувани за за свързване на енергийния пазар на блока през идващите години.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР