Африканският гигантски плъх Магава е награден с престижен златен медал

...
Африканският гигантски плъх Магава е награден с престижен златен медал
Коментари Харесай

Награждават гигантски плъх за откриване на мини

Африканският великански плъх Магава е награден с влиятелен златен орден за работата си по разкриване на противопехотни мини в Камбоджа.

В кариерата си Магава е подушил 39 наземни мини и 28 невзривени муниции, оповестява Би Би Си.

Британската ветеринарна благотворителна организация PDSA му присъди своя златен орден за „ лоялност към отговорностите при откриването и обезвреждането на смъртоносни мини в Камбоджа ".

Смята се, че в страната от Югоизточна Азия има до шест милиона неоткрити наземни мини.

Върху златният орден на PDSA са изписан думите „ За храброст и честност към дълга ". От 30-те получили до момента влиятелното отличие животни Магава е първият плъх.

Седемгодишният гризач е подготвен от записаната в Белгия благотворителна организация „ Apopo ", която е със седалище в Танзания и отглежда животните - известни като HeroRAT - за разкриване на наземни мини от 90-те години на предишния век. Животните получават сертифицикат след една година образование.

" Да получим този орден е в действителност чест за нас ", сподели изпълнителният шеф на организацията Кристоф Кокс пред медиите. " Но също по този начин демонстрира, че работата ни е от огромно значение за хората в Камбоджа и за всички хора по света, които страдат от наземни мини ".

Според експертите от „ Apopo ", Магава - роден и отгледан в Танзания - тежи 1,2 кг. и е дълъг 70 см. Въпреки че е доста по-голям от доста други типове плъхове, Магава към момента е задоволително дребен и задоволително лек, с цел да не задейства мини, в случай че мине през тях.

Плъховете са подготвени да откриват химични съединения в експлозивите, което значи, че те пренебрегват скрапа и могат да търсят мини по-бързо. След като намерят експлозив, те надраскват мястото, с цел да сигнализират хората, с които работят.

Магава може да претърси повърхност с размерите на тенис корт единствено за 20 минути - нещо, което би лишило на човек с железен детектор сред един и четири дни.

Днес PDSA ще излъчи церемонията по награждаването на Магава на своя уеб страница.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР