Африканските лидери се събират в Рим този уикенд за среща

...
Африканските лидери се събират в Рим този уикенд за среща
Коментари Харесай

Мелони иска да възстанови отношенията на Италия с Африка

Африканските водачи се събират в Рим този уикенд за среща на върха, на която министър председателят Джорджия Мелони най-сетне ще разкрие стратегически проект, ориентиран към трансформиране на връзките на Италия с континента, предава " Ройтерс ".

Така нареченият проект Матей , кръстен на починалия Енрико Матей, който основа италианския енергиен колос Eni през 50-те години на предишния век, е разгласен за крайъгълен камък на външната политика на Мелони , защото тя се стреми да ускори дипломатическия отпечатък на Рим.

Повече от 20 държавни и държавни ръководители ще се явят в Рим за събитието , което стартира с вечеря в неделя преди формалната среща на върха в понеделник, където Мелони ще показа Италия като естествения мост сред Африка и Европа.

Въпреки че детайлностите за проекта се пазят в загадка, Италия съобщи , че желае да служи като директен център за африканска сила, като в същото време подтиква вложенията в опит да се ограничи незаконната имиграция през Средиземно море .

" Това, което би трябвало да се направи в Африка, е да се изградят съдействие и съществени стратегически връзки като равни, а не като хищници ", сподели Мелони на конференция този месец.

" Това, което би трябвало да се направи в Африка, е да се отбрани правото да не се постанова да емигрирам е... и това се прави с вложения и тактика ", сподели тя, обещавайки, че Африка ще бъде приоритет за Италия по време на настоящето й председателство на Група от седем.

Премиерът е подготвен да очертае набор от планове в понеделник, вариращи от опазване на здравето и обучение до инфраструктура и селско стопанство, като енергетиката е в основата на проекта.

Рим също по този начин сподели, че 70% от неговия климатичен фонд - капиталова стратегия за поощряване на интернационалните екологични планове - ще бъдат разпределени за Африка.

Един от проблемите, пред които е изправена Мелони, е, че мощно задлъжнялата Италия няма нужните средства, с цел да стане главен състезател в Африка , където Китай, Русия и арабските страни стават все по-настоятелни.

" Би било неуместно да мислите, че можете да се състезавате с Китай, Обединените арабски емирства или даже Турция ", сподели Артуро Варвели, шеф на римския офис на мозъчния концерн Европейския съвет за външни връзки.

" За да има смисъл, това ще би трябвало да се вмести в по-широка картина на съществуващите начинания на Европейския съюз ", сподели той.

Подчертавайки зависимостта на Италия от поддръжката на Европейски Съюз, ръководителите на Европейската комисия, Съвета и Народното събрание се чакат в Рим за срещата на върха.
 Глобалният юг. Новите приятели на Путин?
Глобалният юг. Новите приятели на Путин?

Дълго време този израз в действителност означаваше страни, които заради беднотия и уязвимост не могат да водят независима политика. Но нещо се промени...
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР