Африкански лидери посредничат за спиране на огъняПутин отворен за контакти

...
Африкански лидери посредничат за спиране на огъняПутин отворен за контакти
Коментари Харесай

Експлозии в Киев по време на мирна мисия

Африкански водачи посредничат за прекъсване на огъня
Путин отворен за контакти по украинския проб­лем

Предлагат евакуиране на съветските войски и облекчение на глобите

Най-малко два гърмежа раздрусаха Киев през днешния ден в миг, когато започваше визитата на африканска делегация, пристигнала на мирна задача в Украйна, съобщи Ройтерс.

Африканските представители са от Република Южна Африка (РЮА), Сенегал, Коморските острови, Замбия и Египет. Те имат среща довечера с украинския президент Володимир Зеленски, а на следващия ден с съветския държавен глава Владимир Путин в Санкт Петербург.

В началото на визитата на африканските водачи Киев бе оглушен от сигнал за въздушна паника. Кметът на града Виталий Кличко заяви за детонации в централен квартал и предизвести, че към украинската столица са се насочили още ракети. По-късно Кличко посочи, че гърмежите са породени от системите за противовъздушна защита на Украйна. Той добави, че нападението против е осъществено от Русия и уточни, че са били свалени 12 ракети и два дрона. Шест от ракетите са били балистични “Кинжал ”, а другите шест - крилати ракети “Калибър ”, добави пък командването на украинските Военновъздушни сили.

Репортери на Ройтерс предадоха, че идващите в Киев африкански водачи са били откарани с авто конвой в хотел, с цел да се скрият в неговото бомбоубежище.

Визитата на африканските медиатори стартира с посещаване в Буча покрай Киев, което е едно от местата, в които Украйна твърди, че съветски военни са направили зверства в огромни мащаби. Русия отхвърля тези обвинявания.

Африканската мирна задача, отпред с президента на РЮА Сирил Рамапоса, се чака да предложи ограничения като евакуиране на съветските войски, унищожаване на тактическите нуклеарни оръжия от Беларус, заледяване на използването на заповедта за арест на Путин, издадена от Международния углавен съд, както и облекчение на глобите. Предвижда се тези ограничения да бъдат последвани от преустановяване на военните дейности, което би трябвало да бъде съпроводено от договаряния сред Русия и Запада.

Путин остава отворен за всевъзможни контакти за разискване на разрешаването на спора в Украйна, съобщи през днешния ден представителят на Кремъл Дмитрий Песков.

“Президентът Путин беше и е отворен за всевъзможни контакти, с цел да разисква вероятни сюжети за решение на украинския проблем ”, уточни Песков. И добави, че Русия от дълго време споделя, че е отворена за договаряния, само че Украйна би трябвало да признае “новите действителности ” - че съветските сили управляват към 18% от украинската територия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР