Африкански държави лобират да започнe разследване от ООН за системен

...
Африкански държави лобират да започнe разследване от ООН за системен
Коментари Харесай

Африкански държави искат ООН да разследва САЩ за системен расизъм и бруталност

Африкански страни лобират да започнe следствие от Организация на обединените нации за " систематичен расизъм " и " полицейска грубост " в Съединените щати и на други места за да защитят правата на хората от африкански генезис, демонстрира план на резолюция, забелязан от Reuters.

Exclusive: African nations seek U.N. inquiry into U.S. racism, `police brutality`: text https://t.co/XapPMkZNx5 pic.twitter.com/V8nOdkA1bl
— Reuters (@Reuters) June 16, 2020
Текстът, публикуван измежду дипломатите в Женева, повдига терзания за " скорошните произшествия на полицейска грубост против мирни стачкуващи, защитаващи правата на африканците и на хора от африкански генезис ". Той би трябвало да бъде прегледан от Съединения съвет по правата на индивида в сряда.
47-членният съвет се съгласи във вторник да се свика по искане на Буркина Фасо от името на африканските страни след гибелта на афроамериканец Джордж Флойд при полицейски арест в Минеаполис. Смъртта му разпали митингите по целия свят.
Съединените щати напуснаха Съвета преди две години, обвинявайки го в преднамереност против съдружника Израел и не разясняват каквато и да е опция да бъдат изправени на подсъдимата пейка.
Текстът, предстоящ на смяна след договаряния в Съвета, приканва за основаване на " самостоятелна интернационална проверяваща комисия... за определяне на обстоятелства и условия, свързани със систематичния расизъм, хипотетични нарушавания на интернационалното право на човешките права и злоупотреби с африканци и на хора от африкански генезис в Съединени американски щати и други елементи на света ".
Комитетът би трябвало да изследва реакциите на федералните, щатските и локалните управляващи на мирни митинги, " в това число хипотетично потребление на несъразмерна мощ против протестиращи, наблюдаващи и публицисти ".
Резолюцията приканва Съединените щати и други страни да си сътрудничат напълно в следствието, което ще бъде докладвано след година.
Съветът към този момент има комисии за следствие или определяне на обстоятелства за нарушавания на правата на индивида в горещи точки, в това число Сирия, Бурунди, Мианмар, Южен Судан, Венецуела и Йемен.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР