Африканската чума по свинете, която върлува в съседна Румъния, може

...
Африканската чума по свинете, която върлува в съседна Румъния, може
Коментари Харесай

Наша порода свине на 2500 г. може да бъде унищожена от чумата в Румъния

Африканската чума по свинете, която върлува в прилежаща Румъния, може да унищожи напълно античната българска порода Източнобалканска свиня .

Огнища на заболяването са засечени единствено на 15-20 км от границата със северната ни съседка, а ваксина за болестта няма , сигнализира Радостина Донева, ръководител на Асоциацията за отглеждане и предпазване на Източнобалканската свиня (АРСИС) - Шумен.

 Готова е оградата, спираща африканската чума от Румъния
Готова е оградата, спираща африканската чума от Румъния

Към момента няма случай на инфектирано животно у нас

Макар това да е единствената непокътната аборигенна порода свине у нас, популацията им се е свила от 55 000 животни допреди десетина години до 3500 и е застрашена от изгубване . Източнобалканските прасета са черни на цвят, с високи здравословни индикатори на месото и сланината.

Ако болестта премине границата ни и се популяризира при дивите, домашните и индустриално отглежданите свине, заплахата да загубим окончателно породистите черни прасета е голяма , акцентира Донева.

 Африканската чума удари свинеферма в Румъния
Африканската чума удари свинеферма в Румъния

Букурещ се бори с заболяването

По последни данни в Румъния са засечени 725 огнища на болестта при домашни свине в 156 обитаеми места в северозападната и югоизточната част на страната. Местните медии дефинират нанесените вреди на свиневъдния бранш като " национална злополука ".

Държавата закъсня с ограниченията против чумата и не се оправя с ограничението на популацията на дивите прасета, в това число и около река Дунав, посочи Радостина Донева.

" Не е ясно при нахлуване на Африканска чума в България къде ще се унищожават всички инфектирани свине. До скоро у нас имаше два лицензирани екарисажа - в Шумен и Варна, само че напролет и двата бяха затворени за нарушавания, а финансирането им бе спряно. Пред Европейската комисия е разгласен софийски мобилен инсенератор, само че съгласно представители на сектора той няма потенциала да обслужва цялата страна ", предизвести ръководителят на АРСИС - Шумен.

 С митинг край Елхово желаят инспекция на пробите за чума
С митинг край Елхово желаят инспекция на пробите за чума

Животновъди се притесняват, че някой прави политически дивиденти на техен тил
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР