Африканската чума по свинете е ликвидирала една пета от сектор

Африканската чума по свинете е ликвидирала една пета от сектор ...

Чумата ликвидира една пета от свиневъдството у нас.


Африканската чума по свинете е ликвидирала една пета от сектор свиневъдство в страната. Това са над 131 000 умъртвени прасета с цел да се спре разпространението на заразата. Разходите за дезинфекция, загробване и плащане на обезщетения на стопанствата към момента възлизат на 23 млн. евро.

Това съобщи министърът на земеделието Десислава Танева, която е домакин на провеждащата се в София 14-та годишна среща на постоянната група от експерти по Африканска чума по свинете в Европа. В нея участват земеделските министри на над 20 страни, еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис и генералният директор на Световната организация по здравеопазване на животните (OIE) Моник Елоит.

Засегнатите страни от африканската чума по свинете в ЕС са 10, както и още 5 граничещи с тях – Русия, Беларус, Молдова, Сърбия и Северна Македония, посочи Андрюкайтис.

За разлика от предишното си посещение преди няколко месеца в София, когато критикува българските власти за предприетите мерки, сега Андрюкайтис даде висока оценка за тях и похвали министър Танева.

През май Витянис Андрюкайтис предупреди, че има риск страната ни да загуби цялото си свиневъдство, заради закъснели мерки за борба с болестта. Той каза още, че пикът на заразата е "брилянтен пример за това, че в България не е направено много, за да се избегне тази ситуация. Това се случи, защото някой е бил небрежен, не си е свършил работата както трябва и не е внимавал"

Източник: mediapool.bg