Африканската чума по свинете е ликвидирала една пета от сектор

...
Африканската чума по свинете е ликвидирала една пета от сектор
Коментари Харесай

Чумата ликвидира една пета от свиневъдството у нас


Африканската чума по свинете е ликвидирала една пета от бранш свиневъдство в страната. Това са над 131 000 умъртвени свине за да се спре разпространяването на болестта. Разходите за стерилизация, загробване и заплащане на компенсации на стопанствата все още възлизат на 23 млн. евро.

Това заяви министърът на земеделието Десислава Танева, която е хазаин на провеждащата се в София 14-та годишна среща на непрекъснатата група от специалисти по Африканска чума по свинете в Европа. В нея вземат участие земеделските министри на над 20 страни, еврокомисарят по опазване на здравето и сигурност на храните Витянис Андрюкайтис и генералният шеф на Световната организация по опазване на здравето на животните (OIE) Моник Елоит.

Засегнатите страни от африканската чума по свинете в Европейски Съюз са 10, както и още 5 граничещи с тях – Русия, Беларус, Молдова, Сърбия и Северна Македония, уточни Андрюкайтис.

За разлика от предходното си посещаване преди няколко месеца в София, когато подлага на критика българските управляващи за подхванатите ограничения, в този момент Андрюкайтис даде висока оценка за тях и похвали министър Танева.

През май Витянис Андрюкайтис предизвести, че има риск страната ни да загуби цялото си свиневъдство, поради закъснели ограничения за битка с заболяването. Той сподели още, че пикът на болестта е " брилянтен образец за това, че в България не е направено доста, с цел да се избегне тази обстановка. Това се случи, тъй като някой е бил нехаен, не си е приключил работата както би трябвало и не е внимавал "
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР