Африканската чума по свинете е достигнала почти 90% от областите

...
Африканската чума по свинете е достигнала почти 90% от областите
Коментари Харесай

Нови огнища на африканска чума в Шуменско

Африканската чума по свинете е достигнала съвсем 90% от областите в България. Единствено на територията на Стара Загора, Хасково и Ямбол няма регистрирани огнища на болестта.
Въпреки упованията разпространяването на африканската чума да намалее с идването на зимата – в Шуменско бяха регистрирани нови две огнища, съобщи БГНЕС.
Случаите на африканска чума при свинете са регистрирани в горско стопанство „ Преслав “ и в землището на върбишкото село Сушина.
В региона на село Сушина ловна дружинка е отстреляла диви свине, две от които дават позитивен резултат за АЧС. Другото огнище е в региона на Държавния ловно-стопански регион " Патлейна " - там при извършен лов има отстреляни диви свине, едното от които дава позитивна проба за АЧС, заяви инж. Емил Гелов, шеф РДГ-Шумен.
От районната дирекция по горите в Шумен е издадена заповедта, с която се лимитира достъпът до горски територии към огнищата за период от 30 дни.
И двете огнища са надалеч от всевъзможни пътища, по които се движат транспортни средства или туристи. Там се прави единствено горскостопанска, дърводобивна и ловно-стопанска активност, разясни Гелов.
Случаи на африканска чума при свинете бяха открити при отстреляни диви свине край Венец и каолиновското село Сини вир преди месец. Преди това мъртви диви свине още веднъж бяха открити във Върбишко.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР