Африканската чума по свинете достигна и София въпреки строгите мерки,

...
Африканската чума по свинете достигна и София въпреки строгите мерки,
Коментари Харесай

Чумата по прасетата стигна до София

Африканската чума по свинете доближи и София макар строгите ограничения, които твърди, че взима Българската организация по сигурност на храните (БАБХ). Положителна проба е била установена при диви свине край село Желява, което се намира на към 20 км от София. Това оповестиха от софийската областна дирекцията на организацията, съобщи БГНЕС.

Това значи, че в 20-километровата зона към новото огнище всички свине би трябвало да бъдат умъртвени. В тази зона попадат селата на североизток от столицата, както и град Елин Пелин. От локалната власт там приканват всички стопани, които до през днешния ден са заклали своите животни, да подадат информация до кметовете на обитаемоте места и до общината в Елин Пелин, с цел да се изготвят описи, по които ще бъдат отпускани средства за обезпаразитяване на местата за развъждане на животни.

Късно следобяд във вторник БАБХ удостовери нови четири случаи на африканска чума при диви прасета - в землището на с. Бистренци, Русенско, на територията на община Девин, Смолянско, в силистренската община Дулово и в софийското село Желява.

Междувременно стана ясно, че случаите на нерегламентирано изхвърляне на боклуци при всеобщото очистване на прасетата в по този начин наречения " заден двор " не престават да се усилват. Протестиращите против избиването на свине в персоналните стопанства от сливенското село Крушаре изпратиха до премиера Бойко Борисов ново отворено писмо, в което се споделя, че се разкрива към този момент пета екологична бомба заради свободно разхвърлени боклуци от така наречен „ превантивно “ кръвопролитие на свине. Новият случай е в един от каналите на язовир Жребчево на боклуци, непосредствено изхвърлени във водата и към водата.

Това е второто " уведомление ", което протестиращите пращат до премиера, до министъра на земеделието Десислава Танева, екоминистъра Нено Димов и до Агенцията по сигурност на храните. Досега няма реакция от нито една институция. Точно в тази обстановка зам.-министърът на земеделието Янко Иванов се похвали преди дни, че чумата към този момент се овладява и няма нови случаи при домашните животни. Според протестиращите обаче нито БАБХ, нито земеделското министерство се е поинтересувало, а с проблема са оставени да се оправят полицията и пожарната. " В изискванията на епидемия е редно да се поеме отговорност на най-високо равнище за некачествените ограничения за предварителна защита, които, както наподобява, водят до екологична злополука. Блокадата остава! ", пишат гневните протестиращи.

Според тях не става дума за случайни произшествия, а за систематична неточност в политиката по предварителна защита на африканската чума по свинете и няма смисъл да се тиражира в публичното пространство, че за това са отговорни стопаните и локалната власт, при положение че не е планувано решение и не е разпространяван протокол за деяние при превантивното колене на животни.

В неделя до сливенското село Гавраилово бяха открити чували с разложени скотски остатъци, като съгласно местните това са боклуци oт всеобщото кръвопролитие на домашни свине поради ограниченията към чумата. Те бяха обезвредени от ветеринарните служби, само че не е ясно на какъв брой места в страната още има сходни случаи.

ОЩЕ МЕРКИ

В страната има регистрирани 32 случая, в разнообразни региони, на открити мъртви диви прасета. Около всяко такова огнище на болестта има избрана зона от 200 кв. км, в която всички действия в гората се не разрешават. Това е направено със заповедта на министъра на земеделието отпреди 2 седмици. В тези зони е забранен дърводобивът и влизането на хора за каквито и да било действия. Това изясни пред БНР доцент Георги Костов, консултант на земеделския министър. Как на процедура се реализира контролът не бе обяснено. Няма възбрана за дърводобив само в Кърджали, Кюстендил, Благоевград, Стара Загора и Софийско. За останалите области възбраната не е тотална, а в избрани региони. Най-много са зоните с ограничения в Северна България - в регионите на Русе, Монтана, Силистренско.  " Тези зони са маркирани от държавните горски стопанства и районните дирекции по горите. За страдание, това нещо не е стигнало до ушите на всички реализатори, изключително в общинските структури. Затова от през вчерашния ден текат инспекции по места, тъй като без осъществяването на тази заповед ние сме пред заплаха от компрометиране на ограниченията ", добави Георги Костов.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР