Африканската чума е в пик при дивите свине, но епидемията

...
Африканската чума е в пик при дивите свине, но епидемията
Коментари Харесай

Десислава Танева: Стопаните могат да отглеждат прасета от лятото, при дивите свине Африканската чума е в своя пик

Африканската чума е в пик при дивите прасета, само че епидемията пи прасетата у нас все още е овладяна и следена. Това обви в изявление за предаването " Тази заран " по bTV земеделският министър Десислава Танева.

Именно по тази причина беше продължен срокът за лов на диви прасета, посочи министърът. В началото на сезона от отстреляните диви свине 2% са били с вирус, а в края на сезона - 10%.

Над 200 хиляди са умъртвените животни от началото на регистрирането на болестта, а стопаните биха могли да отглеждат свине в частните си стопанства още веднъж още това лято, сподели още Танева. Тя подсети, че развъждането на свине в задния двор би трябвало да е единствено за персонални потребности и не е законно да се продават.

Относно компенсациите за унищожена годишна продукция от градушки Танева разгласи, че се приготвя основаването на взаимоспомагателен фонд, в който земеделските производители непринудено да вършат вноски.

От този фонд, както по оперативната стратегия за селските региони, ще се изплащат компенсации, само че единствено на фермерите, които са внасяли във фонда, сподели земеделският министър. Тя посочи, че и до момента е имало средства в оперативната стратегия за ръководство на риска, само че те не са употребявани поради неналичието на фонд.

Танева разяснява и настоящата тематика с китайския ковид. По думите ѝ у нас са подхванати всички ограничения против болестта и тя няма по какъв начин да оцелее в храни, доставени от Китай, защото те пътуват доста дълго време.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР