Африканска чума по свинете се приближава към България. Това зави

...
Африканска чума по свинете се приближава към България. Това зави
Коментари Харесай

Африканска чума по свинете идва към България, предупреди Порожанов

Африканска чума по свинете се доближава към България. Това зави в ефира на Българска национална телевизия министърът на земеделието, горите и храните Румен Порожанов. Той изясни, че болестта е на към 150-160 км от границата ни.

" Започва доста съществено да се тормозим, само че и да работим по тематиката африканска чума по свинете, защото самата болест към този момент наближава към България. До преди няколко месеца тя беше в северните гранични зони на Румъния, само че към този момент е наоколо на към 150-160 км от България, тъй че тук ще би трябвало да предприемем много превантивни ограничения и ще би трябвало да срещна с ограниченията, някои от тях са много ресурсоемки ", угрижен е земеделският министър.

 Как да се предпазим от птичи грип, поучават от Министерство на здравеопазването
Как да се предпазим от птичи грип, поучават от Министерство на здравеопазването

При термична обработка на птиче месо и яйца понижава заплахата от болест

Болестта може да се придвижи с пресни салами , изясни министър Порожанов. Те биха могли да влязат в България, пренасяни от туристи от инфектирани региони като Молдова, Украйна, Румъния.

Сред ограниченията, които се подхващат, е изземването на всякаква храна, която идва от инфектирани гранични пунктове, изясни Порожанов. Дивите свие също могат да бъдат източник на заболяването.

 Яйцата от заболели от птичи грип кокошки не са рискови
Яйцата от заболели от птичи грип кокошки не са рискови

Още не са разкрили яйца от фермата в Генерал Тошево

Над 1 милион яйца ще бъдат унищожени поради заплахата от птичи грип в Добричко. Яйцата са от фермата със инфектирани кокошки в Добричко и са в комерсиалната мрежа все още, следва да бъдат изтеглени.

" Самото евакуиране се постанова заради това да не се популяризира заболяването. Тя не е рискова за здравето на хората и през вчерашния ден по разнообразни медии медицински специалисти обясниха този развой, тъй че за жалост птичият грип към този момент втора година е проблем за птицевъдни ферми ", посочи Порожанов.

Четири са огнищата на птичи грип в страната от началото на годината. Порожанов чака да се появят още огнища на болестта. Много по-сериозни ще би трябвало да бъдат ограниченията, които да се подхващат.

 Откриха птичи грип в Ямболско
Откриха птичи грип в Ямболско

Забранена е търговията с животни и яйца в региона
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР