Африканска чума по свинете е установена в още един свинекомплекс

...
Африканска чума по свинете е установена в още един свинекомплекс
Коментари Харесай

Aфриканска чума е установенa в още един свинекомплекс в Русенско

Африканска чума по свинете е открита в още един свинекомплекс в Русенско. Фермата се намира в село Караманово, община Ценово, и е с потенциал 4500 животни, заяви шефът на Областната дирекция по сигурност на храните /ОДБХ/ в крайдунавския град доктор Георги Дяков.

Той изясни, че резултатите от пробите били излезли в края на предходната седмица. Определена е площадка за загробване, съобразена с всички законови условия. Ще се търси и различен терен като авариен вид.

Дяков заяви, че умъртвяването по човечен метод на животните ще стартира от през днешния ден.

Припомняме, че първи случай на африканска чума при свинете бе регистриран в Ловешката област. Пробата, взета от отстреляно предходната седмица диво прасе в кв. " Зла река " на град Априлци, е дала позитивен резултат, заяви регионалният шеф на област Ловеч Ваня Събчева. Очаква се резултатът и от втората проба. Ако и той е позитивен, до 24 часа би трябвало да бъде издадена заповед от шефа на Изпълнителната организация по горите, с която да бъде избрана зоната и предприемане на ограничения, добави Събчева.

Със заповед на Районната дирекция на горите в Смолян е неразрешен достъпът до 6 дивечовъдни сектора и 4 ловностопански региона, попадащи в инфектираната зона поради случай на Африкански чума по свинете в региона на с. Забърдо, община Чепеларе, осведомят от РДГ. Това е трето огнище на АЧС в Смолянска област.

Обявените три инфектирани зони поради случаи на АЧС при мъртви глигани в Смолянска област са в региона на с. Змеица, общ. Доспат, Държавно ловно стопанство " Извора ", общ. Девин и край с. Забърдо, общ. Чепеларе.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР